Crtač Hose Munjoz i scenarista Karlos Sampajo, jedan od najznačajnijih autorskih tandema u istoriji devete umetnosti, „progovorio“ je i na srpskom počev od 2012. godine, zahvaljujući beogradskoj agilnoj izdavačkoj kući Darkwood. Dva albuma, Bar kod Džoa/Joe’s bar i Bili Holidej/Billie Holiday, predigra su, nadamo se, i za druge radove sa potpisom dvojice Argentinaca.

Hrabri i podatak iz Hrvatske gde je tamošnja izdavačka kuća Fibra krenula sa objavljivanjem najpoznatijeg strip-serijala rečenog dvojca – Alek Siner/Alack Sinner (dosad su izašla dva albuma: Doba nevinosti i Doba razočaranja). A, Alek Siner progovorio je (tada) na „srpskohrvatskom“ pre 35 godina u zagrebačkom Poletu, zahvaljujući ondašnjem uredniku Igoru Kordeju, koji je bio i član Novog kvadrata.

Bar kod Džoa predstavlja modernizovanu posvetu film noaru, smeštena u prljavi i porocima izranjavan velegrad, dok su se u priči o Bili Holidej autori opredelili za nehronološki pristup, „mapirajući pevačicinu biografiju serijom halucinantnih epizoda presecanih momentima autorefleksije, birajući trenutke čiji značaj nije samo ličan, pokazujući kako jedan život izgleda na pozadini društva koje je izraslo na institucionalizovanom rasizmu i bestidnom izrabljivanju manje srećnih – čak i kad su oni manje srećni istovremeno materijalno bogatiji“.

Hose Antonio Munjoz (José Antonio Muñoz, Buenos Aires, 1942) jedan je od najznačajnijih autora savremenog stripa. Od 1972. počinje njegova uspešna saradnja sa scenaristom Karlosom Sampajom (Carlos Sampayo, Karmen u Patagoniji, 1943). Zajedno su stvorili detektivski lik Alek Siner i niz značajnih dela devete umetnosti kao što su Bar kod Džoa, Bili Holidej i Carlos Gardel. Hose Antonio Munjoz 2007. godine dobio je nagradu Gran pri Angulema/Grand Prix de la Ville D’Angouléme u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari