Spisateljica Biljana Srbljanović će u nedelju 20. septembra u 12 sati proglasiti početak Prajd šetnje i tako postati prva kuma Parade ponosa Beograd, saopšteno je iz Organizacionog odbora ove manifestacije.


„Ova titula se odnosi na ženu koja svojim kratkim govorom proglašava početak Parade ponosa. U svetu, postoje različite varijacije ove titule, a Beograd se odlučio za model koji je zastupljen u Italiji – Madrina del Pride. Pored važnosti koju nosi rodna perspektiva ove titule, izuzetno je značajno da izabrana osoba na jasan i nedvosmislen način doprinosi prihvatanju LGBT zajednice i afirmaciji njenih prava“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Biljana Srbljanović već godinama aktivno podržava LGBT prava. „Učestvovala je u brojnim akcijama i kampanjama LGBT organizacija, slikala se za prvi kalendar gej organizacije Kvirija, učestvovala na prošlogodišnjoj Paradi, kao i na takozvanom Ponoćnom prajdu 2013. kada je LGBT zajednica iskazala svoje nezadovoljstvo trećom uzastopnom zabranom Parade“, navodi se dalje u saopštenju.

Inače, kolona na Prajdu će se kretati od zgrade Vlade u Nemanjinoj, a zatim ulicama Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Nikole Pašića do platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari