"Bilo bi čudno da se moj slučaj završio presudom": Zbog čega napadač na novinara Danasa Uglješu Bokića neće biti krivično gonjen? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Tokom izbora 2. juna ove godine ispred Novosadskog sajma je napadnut novinar Danasa Uglješa Bokić. Danas, dva meseca kasnije, OJT u Novom Sadu je donelo odluku da ne postoje elementi bilo kakvog krivičnog dela ili prekršaja prilikom napada na našeg novinara.

Ovu odluku je OJT u Novom Sadu donelo jer je veštak procenio da povreda koju je Bokić zadobio nije laka telesna povreda u sudsko-medicinskom smislu.

Nakon pregleda u Urgentnom centru, Bokiću je dijagnostikovana povreda „nagnječenje grudne kosti“.

Bokić navodi da je za njega ovo sasvim očekivano, kao i da ishodom nije iznenađen.

Uglješa Bokić foto Alkeksandar Roknić
foto Alkeksandar Roknić

„Ovo samo potvrđuje tezu da su naše institucije bukvalno mrtve. Ja sam ovo i prijavio kako bih dokazao ovu tvrdnju, jer sam od početka bio siguran da se neće desiti ništa. U zemlji u kojoj se ni za ubistva novinara nisu procesuirali odgovorni, bilo bi čudno da se moj slučaj završio presudom, naročito ako se zna da je napadač na mene blizak SNS-u“, ukazuje Bokić.

Kaže da je, što se njega lično tiče, sa obraćanjem institucijama završio, jer ne želi da ga iko pravi budalom i u budućnosti će u ovakvim ili sličnim situacijama da se brani sam kako zna i ume.

„To bih ujedno savetovao i ostalim građanima. Institucije ne postoje, branite sebe i svoje porodice sami kako znate i umete. Još jedna bitna stvar koja je dovela do ovakvog ishoda su loša zakonska rešenja kada je u pitanju zaštita novinara, mada je pitanje da li bi i to dovelo do nekog poboljšanja bezbednosnog položaja, jer te zakone treba da primenjuju institucije, koje, opet ponavljam, ne postoje“, zaključuje Bokić.

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, kaže da su fizički i verbalni napadi na novinare slobodnih medija odavno legalizovani, pa i ne čudi da nadležni organi na njih adekvatno ne reaguju čak ni kada postoji snimak celog događaja.

„Režim je rešen da novinare ostavi da se sami brane. Samoodbrana je jedino rešenje u državi gde neki tip iz kol centra SNS napadne našeg Uglješu Bokića, a da za to nikada neće odgovorati jer ga štite naprednjaci. Isto je sa i udarcem koji je dobio Vuk Cvijić“, ukazuje Petrović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić za naš list kaže da je ovaj ishod sraman, ali nažalost očekivan.

"Bilo bi čudno da se moj slučaj završio presudom": Zbog čega napadač na novinara Danasa Uglješu Bokića neće biti krivično gonjen? 2
Željko Bodrožić: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„U našoj državi veliki broj tužilaca se prosto trudi da ne uznemirava nasilnike, odnosno, lica od ranije poznata organima gonjenja, naročito ako su ti u službi vladajuće kaste. A svoja tužilačka ovlašćenja treniraće na nekim običnim, nezaštićenim građanima koji su počinili krivično delo. I ovaj slučaj pokazuje vezu između vlasti i raznih mutnih i nasilnih likova, a s druge strane, i da je novinare moguće nekažnjeno napadati, čak i fizički“, naglašava Bodrožić.

Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije i članica SRG za bezbednost novinara, kaže da je ovo sramna odluka koja za posledicu može imati dalje pospešivanje nasilja nad novinarima koje iz verbalnog sve češće prelazi u fizičko.

"Bilo bi čudno da se moj slučaj završio presudom": Zbog čega napadač na novinara Danasa Uglješu Bokića neće biti krivično gonjen? 3
Foto: UNS

„Nagnječenje grudne kosti koje je konstatovao lekar, za veštaka pa ni za OJT u Novom Sadu nije telesna povreda u sudsko-medicinskom smislu, pa nema ni krivičnog dela! Da li treba da nam lome kosti da bi za tužioca to bilo dovoljno? Da li je to poruka – tucite novinare slobodno, ali obazrivo. Šta je tu cilj osim zastrašivanja, čišćenja svake prepreke na putu do ostvarivanja političkih ili ličnih interesa“, ističe Milošević.

Dodaje da je ovo samo jedan u nizu fizičkih napada na novinare dok rade svoj posao, i to uz uredno istaknutu pres legitimaciju.

„Nažalost, ovakve siledžije više nego ikada osokoljene su upornim targetiranjem novinara s vrha vlasti, odakle kreće spirala nasilja.Sve dok to ne prestane, a vidimo da takva namera ne postoji, imaćemo pretnje, nasrtaje, batine i strah od nekog goreg scenarija. Nekažnjivost, poput ovog slučaja, takođe može da inspiriše na novo nasilje, a novinare obeshrabruje da to prijavljuju, jer ne veruju u pravičan ishod“, naglašava Milošević.

Navodi da se novinarima mora omogućiti da slobodno izveštavaju o svim događajima i pojavama u društvu, a tokom izbora, za koje je vezan napad na Uglješu Bokića, naročito je važno da do građana stižu sve informacije.

„Apelujem na kolege da ne odustaju od prijavljivanja pretnji ili nasilja, to mogu učiniti i preko Stalne radne grupe za bezbednost novinara, mogu se javiti i UNS-u, jer bi u suprotnom i sami doprineli zataškavanju jedne pojave koja preti da potpuno ugrozi svaku novinarsku slobodu i kritičku misao u ovom društvu“, zaključuje Milošević.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Milena Božović za Danas navodi da je problem sa Bokićevim slučajem što zakonodavac nije predvideo da se nalaz i mišljenje sudskog veštaka oštećenom dostavlja, pa tako u konkretnom slučaju Bokić nije imao pravo da izjavljuje primedbe na nalaz i mišljenje, niti po osnovu toga da zahteva novo veštačenje.

"Bilo bi čudno da se moj slučaj završio presudom": Zbog čega napadač na novinara Danasa Uglješu Bokića neće biti krivično gonjen? 4
foto: A.H./ATAImages

„Tu vidimo nemoć ostećenog da u konkretnom slučaju nalaz ospori. Takođe, nemamo informaciju o tome da li je tužilaštvo analiziralo zašto se u radnjam prijavljenog ne stiču bitna obeležja krivičnog dela Zlostavljanja i mučenja ili pak Nasilničkog ponašanja, jer smo videli da se sve dešavalo u prisustvu većeg broja ljudi, te je tužilaštvo moralo da obrazloži kojim razlozima se rukovodilo kada je našlo da se u radnjama prijavljenog ne stiču elementi ni ovih krivičnih dela. Obrazloženje bi moralo da sadrži i razloge zbog kojih tužilaštvo nije podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, objašnjava Božović.

Napominje da uslov za postojanje krivičnih dela Nasilničko ponašanje i Zlostavljanje i mučenje, kao i za prekršaj, nije postojanje lake telesne povrede.

Podsećamo, tokom izbora 2. juna ove godine, ispred Novosadskog sajma napadnut je novinar Danasa Uglješa Bokić.

Naime, dok je naš novinar snimao i pokušavao da uradi anketu sa njima, jedan muškarac sa kačketom mu je uhvatio telefon i zadao mu udarac pesnicom u grudi.

Nakon pregleda u Urgentnom centru, Bokiću je dijagnostikovana povreda nagnječenje grudne kosti.

Pregledom snimka napada, vidi se da je dotični muškarac Vladimir Kezmić, bivši policajac.

Kezmić je javnosti poznat iz 2016. godine, kada je, tada kao policajac, uhapšen zbog sumnje da je kao radnik obezbeđenja „Moje kafanice“ učestvovao u tuči u kojoj su ubijeni pilot Dario Roklicer i jedan od vođa navijača Vojvodine Dragan Jovanović Gidra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari