Pre ceremonije svečanog otvaranja festivala, u Gradskom zdanju u Požarevcu održan je prijem, na kojem su bili prisutni članovi porodice Milivoja Živanovića, glumci i drugi goste iz sveta pozorišta.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević istakao je tom prilikom da će u narednom periodu raditi da se stvore uslovi u Požarevcu, za odigravanje još boljih predstava. Pozdravljajući prisutne, Gradonačelnik je rekao da je festival iz godine u godnu sve zreliji, on je tom prilikom dodao:

-Želim da kažem da ćemo u narednim godinama više raditi da stvorimo još bolje glumište, još bolje predstave, i da festival dovedemo do visina koje je Milivoje želeo da ima. Mislim da smo na dobrom putu da to u gradu Požarevcu dostignemo.

Među prisutnim gostima bila je i najbliža rođaka velikog barda srpskog glumišta, bratanica Leposava Živanović. Ona ističe da je od osnivanja pomno pratila festival i da je, iz godine u godinu, ponosnija na dela i rad svog strica.

-Slaveći festival pod njegovim imenom u stvari se slavi rad. On je bio čovek takvog kapaciteta, da je poštovao rad, glumce, reditelje. Kada me pitaju po čemu ga se sećam, po samopregornoj pripremi i detaljnoj potkovanosti za svaku ulogu. To je na primer dovelo i do toga da se posle predstave u Francuskoj zavesa, zbog aplauza upućenim njemu dizala preko dvadeset puta.

Prema rečima Živanovićeve brojni su spisi i natpisi u novinama koji govore o životu i delu barda, Srpskog glumišta požarevljanina Milivoja Živanovića.

Možda u narednom periodu možemo očekivati i jedan muzej posvećen ovom velikom umetniku, čijim stopama za sada nije pošao nijedan od njegovih najbližih potomaka, ali nikad se ne zna, zar ne?

Neposredno pred početak prve predstave, u holu Centra za kulturu otvorena je izložba fotografija vezanih za petnaestogodišnjicu glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“.

Pre samog početka otvaranja ovogodišnjeg festivala izložbu fotografija otvorio je jedan od autora, Bojan Gačević, koji je tom prilikom rekao da će se na ovim fotografijama mnogi pronaći. Inače, na njima se nalaze glumci koji su predhodnih 15. godina prodefilovali na daskama koje život znače, ali i organizatori, ljudi iz organizacionog odbora brojni sponzori, saradnici i mediji koji su svo ovo vreme budno pratili svaku predstavu i konferenciju na kojoj je bilo reči o organizaciji ovih festivala. Brojni posetioci koji su došli na prvu predstavu ovih svečanosti prišli su da pogledaju fotografije sa izložbe, a među njima je bio i ministar kulture Nebojša Bradić.

Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević na otvaranju 15. glumačkih svečanosti tradicionalno je ključ Grada predao na čuvanje glumici Đurđiji Cvijetić, koja ga je čuvala narednih šest dana, do kraja festivala.

Milosavljević je tom prilikom istakao da su ovih 15 godina pravljenja festivala podstrek da u narednom periodu festival bude unapređen.

– S obzirom da je ključ grada u sigurnim rukama, sada slobodno mogu na odmor i da uživam u glumačkim ostvarenjima. I u narednim godinama ćemo se truditi da unapređujemo festival, jer je Milivoje to zaslužio. Iz tog razloga mogu da kažem neka nam živi festival.

Otvarajući festival, Ministar kulture, Nebojša Bradić, je izgovorio i prigodnu besedu o bardu srpskog glumišta Živanoviću koji je rođen u Požarevcu, istakavši da je „pred pozorišnom umetnošću danas više iskušenja nego ikad ranije i da u najezdi popularne kulture, izvođačke umetnosti, a među njima i pozorište, imaju ukus ekskluziviteta, pa i elitizma“.

Bradić se osvrnuo i na krizu koja je zadesila pozorište u Srbiji, naglasivši da sve više zahteva za podršku države i sve manje novca u kulturi, nije samo srpska realnost i da su neophodna nova promišljanja kako bi pozorište moglo da zadrži svoju neuništivu vitalnost.

-Kada smo u umetničkom stvaranju posebno dobri, često ostajemo ravnodušni prema sopstvenoj umetnosti i našim umetnicima, jer neumemo da vrednujemo sami sebe, već očekujemo i podržavamo rezulate tuđeg vrednovanja. Teško je objasniti tu našu apatiju, zašto ne koristimo i iskorišćavamo više jedan od identifikatornih resurasa, a to je jezik bogat i sposoban da prenosi naše vrednosti, snove, istoriju, širom planete. Pozorište je bilo i ostalo pogodan mediji za takvu misiju. Setimo se samo Milivoja Živanovića, koji je na sceni Moskovskog teatra, u ruskoj postavci glumio na srpskom jeziku. Razmišljajmo o tome na ovogodišnjim danima posvećenim velikom glumcu – rekao je Ministar Bradić.

Manifestacija je otvorena predstavom „Bahantkinje“ antičkog pesnika Euripida, u režiji Stefana Valdemara Holma i izvođenju ansambla beogradskog Narodnog pozorišta. U pitanju je bila antička drama, koja sadrži moment Šekspira, nema tragedije bez komedije. Drugog dana, požarevačkoj publici predstavilo se Kruševačko pozorište sa predstavom „Dundo Maroje“, trećeg, Beogradsko – dramsko pozorište sa predstavom „Falsifikator“. U nedelju, 11. aprila predstavio se Dramski i operski teatar „Madlenijanum“ sa predstavom „Mačka na usijanom limenom krovu“, pretposlednjeg dana festivala predstavilo se Narodno pozorište iz Beograda sa ostvarenjem „Pokojnik“, dok je poslednja predstava na glumačkim svečanostima bila „Gospođa Ministarka“ niškog Narodnog pozorišta.

Pre spuštanje zavese na 15. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, bronzanu statuetu sa likom slavnog glumca, rad akademskog vajara Jovana Soldatovića, laureatu je, uz novčanu nagradu od 150 hiljada dina, uručio gradonačelnik, Miodrag Milosavljević, koji je od glumaca simbolično preuzeo ključeve grada Požarevca do Narednog festivala.

Obrazloženje nagrade

Prema obrazloženju odluke stručnog žirija, Stanić je ovu ulogu odigrao „izuzetno rafiniranim glumačkim sredstvima, pažljivo nijansirajući zanimljivu sudbinu svoga lika i vešto izbegavajući zamke zavodljivog pojednostavljivanja“.

Žiri festivala

Na ovogodišnjem festivalu Stručni žiri je u radio sastavu: glumica Đurđija Cvetić, kostimograf Ljiljana Dragović i direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović, dok su žiri publike činili: Radiša Dragojević, predsednik opštine Petrovac na Mlavi i dugogodišnji kulturni poslenik, Svetlana Herman profesor i Sunčica Nikolić, direktor požarevačke televizije Duga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari