Osama bin Laden, lider Al Kaide, objaviće video snimak na kojem će se obratiti narodu Amerike, na šestu godišnjicu od napada 11. septembra, saopšteno je sinoć na islamističkom veb sajtu. Saopštenje je objavljeno na sajtu na kojem as-Sahab, medijsko oružje Al Kaide, često postavlja poruke.

Osama bin Laden, lider Al Kaide, objaviće video snimak na kojem će se obratiti narodu Amerike, na šestu godišnjicu od napada 11. septembra, saopšteno je sinoć na islamističkom veb sajtu. Saopštenje je objavljeno na sajtu na kojem as-Sahab, medijsko oružje Al Kaide, često postavlja poruke. Najavljena poruka ilustrovana je slikom s video snimka na kojoj Bin Laden, s bradom ofarbanom u crno, priča u kameru. Poruka bi trebalo da bude obelodanjena u naredna 72 sata. U okviru najave za predstojeće Bin Ladenovo obraćanje piše: „Uskoro, uz Božiju volju, video snimak moćnog šeika Osame bin Ladena. Neka ga Bog čuva“.
Ukoliko je originalan, snimak će predstavljati prvo Bin Ladenovo pojavljivanje na video snimku od oktobra 2004, kada je al-Džazira objavila njegovu poruku neposredno pre predsedničkih izbora u Americi. Tada je Bin Laden rekao da bi SAD mogle izbeći novi 11. septembar ukoliko prestanu da prete muslimanima. Od tada je obelodanjen veliki broj audio poruka lidera Al Kaide, ali je poslednja bila jula 2006, kada je hvalio ubijenog Abu Musab al-Zarkavija, lidera Al Kaide u Iraku, i pozdravio njegovog naslednika. On je, takođe, obećao da će se Al Kaida boriti protiv SAD bilo gde u svetu.
Bin Laden se nizom video poruka, koje su objavljene posle napada na dve kule bliznakinje podsmehivao Amerikancima. U oktobru 2001. obelodanjen je video snimak na kojem saudijski multimilijarder zahvaljuje Bogu zbog bombaških napada, kada su srušene kule bliznakinje. „Ameriku je pogodio Bog, i to u jednu od njenih najslabijih tačaka“, rekao je čovek sa snimka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari