U novom saopštenju objavljenom na islamističkim sajtovima na internetu, lider Al Kaide Osama bin Laden zapretio je evropskim zemljama zbog saradnje sa SAD u Avganistanu i za objavljivanje karikatura proroka Muhameda koje se smatraju uvredom za islam. Ismevanje osnivača islama narušilo je „etiketu rasprave i sukoba“, upozorava se u audio poruci Bin Ladena.

U novom saopštenju objavljenom na islamističkim sajtovima na internetu, lider Al Kaide Osama bin Laden zapretio je evropskim zemljama zbog saradnje sa SAD u Avganistanu i za objavljivanje karikatura proroka Muhameda koje se smatraju uvredom za islam. Ismevanje osnivača islama narušilo je „etiketu rasprave i sukoba“, upozorava se u audio poruci Bin Ladena. „Zakoni ljudi koji krše zakone Alaha ništavni su i prazni“. U audio poruci, koju je pročitao neidentifikovani spiker, navedeni su i zakoni evropskih zemalja koji se protive negiranju postojanja holokausta.
CIA je uverena da glas, koji se čuo u audio poruci pripada vođi Al Kaide Osami bin Ladenu, rekao je jedan zvaničnik američke obaveštajne službe. „CIA je izvršila analizu poruke i može da kaže sa velikom ubeđenošću da je to, u stvari, glas Osame bin Ladena“, rekao je jedan zvaničnik te službe. Taj zvaničnik je sadržaj poruke opisao kao „deo propagandne kampanje Al Kaide koja je prilično iscrpljena“ i dodao da još ne može da kaže kada je ta poruka mogla da bude snimljena.
U audio poruci, Bin Laden je rekao da su karikature deo „krstaškog rata“ u koji je umešan poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI. Naslov poruke je „Odgovor će biti ono što vidite, a ne što čujete“. Bin Laden nije naveo kakvu će akciju preduzeti da bi kaznio Evropljane. „Odgovor će biti ono što vidite a ne što čujete i neka naše majke budu ucveljene ako ne učinimo našeg božjeg poslanika pobedonosnim“, navodi se u poruci. Uz poruku je objavljena fotografija Bin Ladena sa kalašnjikovim. Vatikan je odbacio optužbe Bin Ladena na račun pape Benedikta XVI kao neosnovane. Portparol Vatikana Federiko Lombardi izjavio je da nije iznenađen Bin Ladenovim pominjanjem pape, ali su optužbe protiv pape za nepoštovanje islama „apsolutno besmislene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari