Od doktora veterinarskih nauka do pisca: Šta otkrivaju biografije Lončarevog tima za litijum? 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predstavio je tim zdravstvenih stručnjaka koji će se, prema njegovim rečima, baviti uticajem iskopavanja litijuma, ukoliko do njega dođe, na zdravlje građana.

Najavio je da će u timu biti direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, naučni savetnik i hematolog Bela Balint, šefica Katedre za higijenu na Medicinskom fakultetu u Beogradu Sanja Milenković i načelnik Instituta za medicinu rada Vojnomedicinske akademije (VMA) Aleksandar Aleksić.

Osim njih, u timu će biti i direktor Instituta za majku i dete „Vukan Čupić“ Vladislav Vukomanović, načelnica Sterilnog bloka i Odeljenja za transplantaciju tog Instituta Dragana Vujić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Radivoje Anđelković, kao i pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac Igor Dragičević, zadužen za praćenje faktora rizika u životnoj sredini na teritoriji Mačvanskog okruga.

Formirali smo tim koji će se baviti da li postoji štetno dejstvo po građane Srbije u slučaju da dođe do kopanja litijuma, odnosno otvaranja rudnika i iskopavanja litijuma. To je osnovni zadatak ovog tima“, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Zanimljivo je što su četvoro od osam članova tima zdravstvenih stručnjaka, koje je predstavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prema objavljenim informacijama, bili na spisku više od 2.000 ljudi koji su podržali listu „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane„, na izborima održanim 17. decembra prošle godine.

To su, prema dostupnim informacijama, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, naučni savetnik i hematolog Bela Balint, šefica Katedre za higijenu na Medicinskom fakultetu u Beogradu Sanja Milenković i direktor Instituta za majku i dete „Vukan Čupić“ Vladislav Vukomanović.

Među ostalim članovima, dvoje je Vučić odlikovao kao predsednik Srbije – načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Radivoje Anđelković, koji je dobio zlatnu medalju za zasluge, kao i načelnica Sterilnog bloka i Odeljenja za transplantaciju Instituta za majku i dete Dragana Vujić, koja je dobila Orden Karađorđeve zvezde.

Od doktora veterinarskih nauka do pisca: Šta otkrivaju biografije Lončarevog tima za litijum? 2
Foto FoNet Milica Vučković

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rođena je u Kruševcu 28.10.1966. godine. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1991. a specijalizaciju iz socijalne medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2001. godine.

Kao stipendista Vlade Italije je završila Master program Menadžment u zdravstvenim ustanovama u Rimu, dok je doktorske studije završila i doktorsku tezu odbranila na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 2017. godine.

Vršilac je dužnosti direktora Instituta Batut i šef Kancelarije za skrining raka. Autorka je akreditovanih programa obuke u oblasti javnog zdravljaskrininga raka, reproduktivng zdravlja, promocije zdravlja, socijalne medicine, upravljanja medicinskim otpadom i predavač po pozivu na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Nacionalni je korespondent u mreži zemalja EU i SZO za Međunarodni zdravstveni pravilnik – reagovanje u kriznim situacijama.

Ove godine našla se na već tradicionalnoj Blicovoj listi 100 najmoćnijih žena, na 74 mestu.

Bela Balint, specijalista transfuziolog, supspecijalista – hematolog, načelnik Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA, dopisni član SANU, rođen je 26.07.1952. godine. Magistrirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1984, odbranio doktorat na Vojnomedicinskoj akademiji 1997.

Radio je na Institutu za transfuziologiju VMA od 1980, kao eksperimentalni hematolog na Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu od 1996, kao redovni profesor na Vojnomedicinskoj akademiji od 2005, kao profesor po pozivu na Medicinskim fakultetima u Nišu i Banjoj Luci, kao profesor u Evropskoj školi za transfuziologiju u Milanu i kao načelnik Instituta za transfuziologiju VMA od 2010. godine.

Od doktora veterinarskih nauka do pisca: Šta otkrivaju biografije Lončarevog tima za litijum? 3
Foto: Screenshot/Jutjub/Beogradska hronika Jutarnji program

Prof. dr Vladislav Vukomanović, direktor Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, specijalista pedijatrije, kardiolog rođen je 1963. godine. Specijalizaciju iz pedijatrije završio je1995. na Institutu “Dr vukan Čupić”, magistrirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1996. godine, doktorske studije završio 2003. Specijalizaciju iz kardiologije 2017.

Učestvovao u naučnom projektu „Palijativno zbrinjavanje dece u Srbiji“. Objavio je više naučnih radova, ima uspešnu višegodišnju saradnju sa pedijatrijskim kardiološkim centrima u Evropi.

Iza sebe ima više od 30 godina radnog iskustva. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Prof. dr Dragana Vujić načelnica je Sterilnog bloka i odeljenja za transplantacije Instituta za majku i dete “dr Vukan Čupić”. Više od 30 godina bavi se dečijom hematoonkologijom. Ističe da je važno da postanemo dobrovoljni davaoci koštane srži, jer što je veći broj davalaca veće su i šanse za pacijente.

Ove godine ponela je Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena i tako se našla našla među više od 100 zaslužnih pojedinaca i institucija koje je predsednik Srbije odlikovao povodom Sretenja i Dana državnosti.

Od doktora veterinarskih nauka do pisca: Šta otkrivaju biografije Lončarevog tima za litijum? 4
Foto: MOD

Radivoje Anđelković, brigadni general i načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane rođen je u Sisku 1970. godine. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1996. godine, a u čin pukovnika unapređen je 2015. godine. Završio je Veterinarski fakultet 1996. godine, magisterijum veterine 2002. godine, doktorat veterinarskih nauka 2007. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2017. godine.

Obavljao je dužnosti načelnika Odeljenja za veterinarstvo u Upravi za vojno zdravstvo, načelnika referata u Upravi za vojno zdravstvo i načelnika Referata u Gardijskoj brigadi. Prvi je u istoriji srpske vojske, izabrani načelnik saniteta iz redova veterinarske struke.

Za vreme pandemije korona virusa 2021. godine u dva navrata bio je angađovan kao komandant privremenih kovid bolnica na Beogradskom sajmu i u Areni. U novembru iste godine unapređen je u čin brigadnog generala i postavljen na dužnost načelnika Uprave za Vojno zdravstvo.

Od doktora veterinarskih nauka do pisca: Šta otkrivaju biografije Lončarevog tima za litijum? 5
foto: M. M./ATAImages

Prof. dr Sanja Milenković je šefica Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Specijalista je za ispitivanje životne sredine, kao i predavač u oblasti ekotoksikologije. Član je Udruženja književnika Srbije i sekretar Udruženja lekara pisaca “Vidar”. Do sada je objavila romane “Obilićev venac”, “Glava od petla”, “Moja ambasada”, a u krajem maja ove godine, u domu Srpskog lekarskog društva u Beogradu, promovisana je i poslednja njena knjiga pod nazivom “Crvena ruža”.

Pukovnik dr Aleksandar Aleksić načelnik je Instituta za medicinu rada Vojnomedicinske akademije (VMA). Rođen 1971. Diplomirao na na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1997. godine, a specijalizaciju iz medicine rada završio 2006. na VMA.

Bio je načelnik ratnog vazduhoplovstva i protiv zazdušne odbrane, Dispanzera za profesionalne bolesti IMR, kao i odeljenja za kontrolu radne okoline. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Član je Srpsko lekarskog društva i autor više stručnih i naučnih radova.

Od doktora veterinarskih nauka do pisca: Šta otkrivaju biografije Lončarevog tima za litijum? 6
foto: M. M./ATAImages

Dr Igor Dragičević, specijalista higijene trenutno je pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac. Zadužen je za praćenje faktora rizika na teritoriji Mačvanskog okruga. Neretko se pojavljuje u medijima gde obaveštava građane o kvalitetu vode i vazduha.

Osim što je odabran u zdravstveni tim koji će se baviti uticajem rudarenja na zdravlje ljudi, dr Dragičević je i član Republičke stručne komisije za preventivnu medicinu. Ovu komisiju Ministarstvo zdravlja oformilo je u novembru prošle godine sa ciljem da definiše i izradi predloge programa, preporuka, kriterijuma, organizacije i edukacije u oblasti preventivne medicine u Republici Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari