U Skupštini AP Vojvodine održan je Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije pod sloganom “Energetska sigurnost i nove tehnologije”, koji organizuje Institut za evropske poslove INEA iz Diseldorfa, TMC Konsalting Novi Sad i Pokrajinski centar za energetsku efikasnost Novi Sad, a pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine Vlade AP Vojvodine.

 Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši istakao je da, budući da privreda Srbije i Vojvodine još uvek nije dosegla nivo kakav je imala 1989. godine, tehnološki napredak domaćih preduzeća se može stimulisati ulaganjem u nauku, tehnologiju i energetsku efikasnost.

– U vojvođanskim atarima ima dosta toga što se može iskoristiti za proizvodnju energije kao što je slama, kukuruzovina, sojina slama i ostaci drugih ratarskih kultura. Stručnjaci kažu da ako bi se iskoristila samo četvrtina raspoložive biomase, ne bismo trošili sredstva za uvoz milion i po tona nafte, a istovremeno bi se podstakli poljoprivreda i preduzetništvo. Sagorevanje tri kilograma slame daje energiju koliko i kilogram lož ulja, rekao je Egereši.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da je Skupština AP Vojvodine počela sa realizacijom prvog projekta povećanja energetske efikasnosti uz primenu obnovljivih izvora energije u kompleksu objekata O.Š. „Danilo Zelenović“ i dečijem vrtiću u Sirigu, opština Temerin.

– Ovaj projekat je izuzetno značajan za nas zato što će stvaranje energetski održive zajednice u opštini Temerin pomoći AP Vojvodini da ispuni stroge ekološke standarde EU, zato što očekujemo da će po završetku ovog projekta Vojvodina biti stavljena na mapu regiona Evrope koji imaju razvijenu savremenu energetsku strategiju i zato što će biti obezbeđena i promocija Vojvodine u okviru Skupštine evropskih regija,rekao je Egereši.

Predsedavajući Foruma Tihomir Simić naglasio je da su u ovom trenutku Srbija i Vojvodina u zaostatku i da moraju da preduzmu sve što je moguće da dostignu ne samo Evropu koja je daleko napred, nego i naše susede koji više godina u nazad intenzivno rade na polju energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari