Na sledećim lokalnim izborima stanovnici opštine Kladovo biraće 28 odbornika koji će ih zastupati u opštinskom parlamentu, za razliku od sadašnjeg stanja kada je u skupštinskim klupama 40 odbornika.

Smanjenje broja odbornika predviđeno je izmenom Statuta opštine usvojenom na poslednjem zasedanju SO Kladovo, prema kojoj će sva naselja, osim Petrovog Sela, u Skupštini imati po jednog odbornika.

Očekuje se da će ovaj potez doprineti efikasnijem i jeftinijem radu SO, a u skladu je i sa kretanjima na političkoj sceni Srbije.

Pored izmena Statuta, odbornici su usvojili i odluku o posebnim uslovima za legalizaciju objekata i visini naknade za građevinsko zemljište.

U odnosu na dosadašnje, cene su višestruko umanjene i kreću se od 300 dinara po kvadratnom metru za legalizaciju u centru grada, pa do 60 dinara po kvadratu u naseljima koja nemaju kanalizaciju, vodovod i drugu infrastrukturu. Značajno su umanjene i cene legalizacije ekonomskih objekata za koje, u zavisnosti od zone, po kvadratnom metru treba izdvojiti od 90 do 18 dinara. Računa se, inače, da u opštini Kladovo ima oko 650 nelegalno podignutih objekata.

Kredit za vrtić i lepši grad

Opština će se ove godine kreditno zadužiti sa 47,5 miliona dinara. Ova sredstva su namenjena za rekonstrukciju i nadogradnju sprata u zgradi obdaništa „Neven“ gde je planirano ulaganje od 12,5 miliona dinara, kao i za uređenje Trga kralja Petra u Kladovu, koje će prema planu koštati 10 miliona, dok je 25 miliona dinara predviđeno za asfaltiranje lokalnih ulica i puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari