Prvi krug predsedničkih izbora, na kojima će građani Hrvatske birati trećeg predsednika od uspostavljanja nezavisnosti države, verovatno će biti održani 10. januara 2010, piše riječki Novi list, pozivajući se na izvore bliske vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

Prema nezvaničnim informacijama, piše list, politički vrh HDZ-a još nije doneo konačnu odluku o datumu održavanja izbora. U tekstu se podseća na ustavnu obavezu da predsednički izbori moraju da se održe „najranije 30, a najkasnije 60 dana“ pre zvaničnog isteka mandata aktuelnog predsednika.

Sadašnjem predsedniku Stjepanu Mesiću mandat ističe 18. februara 2010. Iz toga proizlazi da bi prvi krug izbora za njegovog naslednika trebalo da se održi između 20. decembra ove i 19. januara iduće godine. Prema tvrdnjama Novog lista, vrh HDZ-a razmišljao je i o održavanju izbora u nedelju 27. decembra, ali list smatra da je taj datum malo verovatan jer bi odluka o održavanju izbora između božićnih i novogodišnjih praznika loše odjeknula. List upozorava da, s druge strane, tom datumu u prilog ide činjenica da je to vreme kada u Hrvatskoj boravi veliki broj Hrvata iz dijaspore, za koje vladajući HDZ očekuje da bi svoje glasove mogli da dodele upravo kandidatu HDZ-a Andriji Hebrangu. Od datuma koji su u igri spominje se 17. januar, a Novi list tvrdi da će HDZ svakako nastojati da izbegne 3. januar zbog negativne simbolike. HDZ je 3. januara 2000, nakon desetogodišnje vladavine, na parlamentarnim izborima izgubio od koalicije na čijem je čelu bio Ivica Račan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari