"Biramo borbu" ispred "Srpskog telegrafa": Napad na Vuka Cvijića nije incident, nastaviće da se događa 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Lideri koalicije „Biramo borbu“ su, na konferenciji za medije povodom jučerašnjeg napada na novinara Radara Vuka Cvijića, istakli da taj napad nije incident, već pravilo i da je samo pitanje kada će se ovo ponoviti.

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno levog fronta, istakao je da jučerašnji incident pokazuje duboku povezanost režimskih medija sa nasiljem.

„Sada se tabloidi osećaju dovoljno slobodno da čak i fizički nasrnu na novinara koji svoj posao radi profesionalno“, rekao je Lazović.

On je skrenuo pažnju na druge slučajeve nasilja koji su se dogodili u poslednjih nekoliko nedelja i dodao da će se napadi na novinare i neistomišljenike nastaviti ukoliko ne smenimo Aleksandra Vučića.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je istakao da je Cvijića udario „direktno Aleksandar Vučić“ a daje time udario i sve medije u Srbiji.

„Vuk Cvijić je čovek blage naravi, koji ima oštro pero i udara u ono što ih mnogo boli, a to je organizovani kriminal“, rekao je on i dodaoda je sama vlast organizovani kriminal.

Istakao je da napadači znaju da neće imati problema ukoliko šire mržnju, i da zbog toga moramo stati tome na put.

Miloš Parandilović, predsednik Novog lica Srbije, je takođe dodao da će svi neistomišljenici padati kao „glineni golubovi“ ukoliko se ne smeni vlast i pozvao građane da izađu na izbore kako bi do toga došlo.

Lider Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da će se morati organizovati otpor kakav je bio 1941. godine jer je Srbija okupirana.

„Pozivam ga na duel, neka udari mene kao što je udario Vuka“, poručio je Jovanović napadaču Milanu Lađeviću i dodao „da se građani mirno šetati neće“.

Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, je odgovornost za ovaj napada pripisao Aleksandru Vučiću kao „suštinskom uredniku svih tabloida“.

„Mi kao političke organizacije i slobodnomisleći ljudi imamo pravo na samoodbranu, koje možemo da demonstriramo2. juna“, istakao je Grbović i dodao je da tada „pokazujemo hoćemo li pristati da ovaj metod postane uobičajen način rasprave sa neistomišljenicima“.

Kadidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović je rekao za kraj da se videlo „da nasilje i bahatost i primitivizam“ dolazi iz vrha Srpske napredne stranke.

„Mogu da kažemda ćemo se svim sredstvima boriti protiv toga i pokazati da solidarnost i empatija pokazuju glavni osnov naše politike“, rekao je Veselinović i dodao da njegova koalicija poštuje građane, prirodu i institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari