BIRN: Prevodilac uz podršku policije teroriše izbeglice 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Alen Basil, državljanin Srbije poreklom iz Sirije stvorio je krijumčarsku mrežu koja reketira konkurenciju i teroriše izbeglice, a sve uz podršku policije, otkriva u novoj priiči Balkanska istraživačka mreža, potkrepljući tvrdnje audio-snimcima tajno snimanih razgovora, video snimcima, i internim prepiskama.

Kako se navodi u tekstu BIRN-a, Basilu je znanje arapskog omogućilo prevodilački angažman u brojnim organizacijama koje se bave migracijama, uključujući i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. Dugogodišnji prevodilački rad preporučio ga je kao sudskog tumača za arapski jezik, a radi i za srpsku policiju za koju prevodi u akcijama privođenja arapskih izbeglica. Međutim, kako navode, na osnovu nekoliko sati audio snimaka koje je tajno napravio izvor BIRN-a koji je imao pristup bivšim Basilovim saradnicima – i njihovim svedočenjima, fotografijama, porukama i video snimcima – može se zaključiti da je 44-godišnji Alen Basil vođa jedne od najsnažnijih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, a koja svoje kontakte u policiji koristi kako bi uspostavila dominaciju na ovom unosnom kriminalnom tržištu.

Brojni izvori portala tvrde da je Alenova krijumčarska grupa jedna od najsnažnijih. Jedan krijumčar navodi da je Basil tokom prošle godine zaradio minimum 500.000 evra. Njegova organizacija, navodi se u tekstu, drugim krijumčarima iznajmljuje mesta na granici, naplaćujući im jednokratnu naknadu od 20.000 evra, kao i dodatnih 5.000 evra ‘rente’ mesečno. U zavisnosti od dogovora, kao i koliko ima “mušterija“, pojedini krijumčari su dužni da grupi plate i 200-300 evra „po čoveku“.

Basil je u kratkom razgovoru negirao bilo kakvu umešanost u kriminalne aktivnosti.

„Ja sam sudski tumač, radim sa sudom, i naravno da se spominjem {u tom kontekstu} zato što sam tamo…kod tužilaca i kod suda“, rekao je Basil. BIRN je ovim povodom poslao pitanja i MUP-u, međutim, odgovor nismo dobili do objave teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari