BIRN: Srbija odlučuje o izručenju Vanje Mijića, vođe evropskog kriminalnog klana, Švedskoj 1Hapšenje, ilustracija Foto: Pixabay

Tridesetosmogodišnjeg Šveđanina srpskog porekla, Vanju Mijića, o čijem izručenju Apelacioni sud odlučuje u utorak, švedsko tužilaštvo sumnjiči da je vođa jednog od 25 ogranaka jedne od najvećih kriminalnih grupa u Evropi, Foxtrot – švedskih lisica.

Švedska tužiteljka u razgovoru za BIRN kaže da proces izručenja u Srbiji „ukazuje na to da on podmićuje ili preti određenim važnim osobama“ kako bi se što više odugovlačilo.

Tog 18. oktobra 2024, Viši sud u Beogradu ukinuo mu je ekstradicioni pritvor, koji i može da traje najviše jednu godinu.

Uručeno mu je rešenje da se radnim danima, svako jutro, javlja u policijsku stanicu i zabranjeno da napušta srpsku prestonicu sve dok se protiv njega vodi ekstradicioni postupak na zahtev Kraljevine Švedske koja ga potražuje zbog sumnje da je jedan od vođa najopasnije bande na tlu Skandinavije – Foxtrot.

„Predmet (protiv Mijića) u Švedskoj je temeljan i čvrst i imam sve da ga procesuiram,“ izričita je Johana Kolga, švedska tužiteljka koja čeka izručenje Mijića, u razgovoru za BIRN.

Tužiteljka Kolga dodaje:

„Ovaj slučaj je veoma važan za Švedsku, jer je V.M. ključna figura u organizovanom kriminalu i ima značajnu ulogu u hijerarhiji bandi u Švedskoj“.

Istog tog 18. oktobra, kad je poznatom beguncu Mijiću, za kojim je tragao i Interpol, sloboda bila na dohvat ruke, uručeno mu je i rešenje Kancelarije za azil. Na ulicu nije ni zakoračio, odmah je prevezen u Prihvatilište za tražioce azila u Padinskoj Skeli.

Pošto se nije žalio na odluku kojom mu je zahtev za azilom u Srbiji pravosnažno odbijen – sada se, u okviru istog kompleksa, nalazi u Prihvatilištu za strance, kao „bezbednosni rizik”.

Osim ekstradicionog postupka koji je protiv Mijića pokrenula Švedska, drugi postupak, o azilu, Mijić je pokrenuo nekoliko meseci ranije sa svojim advokatima.

Zabranjeno mu je da napušta kompleks u Padinskoj Skeli, nadzor mu je pojačan, a desetak policajaca ga čuva kao bezbednosno rizičnu osobu. Ima pravo na šetnju, sat dnevno, u ograđenom dvorišu.

Tekst u celini možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari