BIRODI o slučaju KTV: Ministarstvo informisanja preuzima na sebe posao REM-a 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Pokretanjem postupka protiv televizije KTV iz Zrenjanina zbog emitovanja emisije u kojoj je novinar Srđan Škoro navodno pozivao na „javni linč“ sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije preuzelo je na sebe posao Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ocenio je danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

U saopštenju BIRODI se navodi da je po zakonu o elektronskim medijima, REM zadužen da „sprovodi kontrolu i nadzor nad radom pružalaca medijskih usluga i stara se o doslednoj primeni odredaba ovog zakona“.

„Diskrecionim postupanjem ministarstvo je u praksu uvelo mogućnosti dualnog odlučivanja o jednoj te istoj stvari, gde će o jednoj te istoj stvari da odlučuju i REM kao regulatorno telo, ali i ministarstvo kao deo izvršne vlasti“, upozorio je BIRODI.

Pozvali su Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da REM-u dostavi prijavu protiv zrenjaninske televizije i zatraži od tog tela da utvrdi da li je došlo do kršenja zakona i pratećih pravilnika od strane KTV.

Ministarstvo je juče saopštilo da će „bez odlaganja“ pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene „višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari