BIRODI osudio fotomontažu Olivere Zekić u nacističkoj uniformi 1foto Miroslav Dragojević Danas

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) osudio je danas objavljivanje fotomontaže na kojoj je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić predstavljena u nacističkoj uniformi.

„Ma kakav da je učinak rad Zekić kao predsednice Saveta REM, takva vrsta javnog predstavljanja bilo koje osobe je neprihvatljiva“, naveo je BIRODI u saopštenju.

Ta organizacija zahteva i da Savet REM utvrdi da li je Zekić prekšila Kodeks članova Saveta REM time što je tako napravljenu fotografiju stavila na svoj profil na drštvene mreže.

Ocenili su da je Zekić prekšila član 1 Kodeksa članova Saveta REM, koji reguliše integritet.

„Umesto pokretanja sudskog postupka protiv NN osobe koja je napravila neprimerenu fotomontažu, predsednica Saveta REM-a je odlučila da ‘provocira deo javnosti’, što je neprimereno ponašanje imajući u vidu ulogu REM u oblasti javnog komuniciranja“, navodi se u saopštenju.

Provociranje dela javnost je u suprotnosti sa izgradnjom poverenja, na šta su se članstvom u Savetu REM obavezali njegovi članovi, istakao je BIRODI.

Ovakvo postupanje Zekić ima i negativne društvene posledice, na koje su ukazali predstavnici Jevrejske opšitine Beograd, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari