BIRODI podneo prijave REM-u protiv RTS, TV Pink i Prva TV 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/)

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) podneo prijave REM-u protiv RTS, TV Pink i Prva TV zbog, kako su naveli, cenzurisanja informacija o protestima građana protiv otvaranja rudnika litijima.

Ova organizacija je na svom X profilu saopštila:

„Podnete prijave REM-u protiv @RTS_Vesti (@zozast) #Pink (@zeljkomitrovic)@PrvaSrpskaTV zbog kršenja člana 4 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga cenzurisanjem informacije o protestima građana protiv otvaranja rudnika litijima!“

Podsećamo, u mnogim gradovima širom Srbije organizovani su protesti protiv iskopavanja litijuma i bora u Srbiji. Protesti su i večeras održani u Kosjeriću i Mladenovcu.

Građani sa protesta poručuju da ne žele rudnike litijuma i bora u Srbiji.

Protesti protiv eksploatacije litijuma i bora u Srbiji su počeli pošto je, u samo dva člana, koliko ima „nova“ uredba koja je usvojena 16. jula na sednici Vlade Srbije, ponovo oživela spornu uredbu o projektu Jadar iz 2020. godine.

Spornu – pošto su zbog nje masovno više od dve godine protestovali građani Srbije, spornu – jer ju je i sama Vlada Srbije ukinula drugom uredbom iz 2022, ispostaviće se sada neustavnom. Pošto je Ustavni sud, odlučivši da je uredba broj dva neustavna, istakao da to nikako ne „oživljava“ uredbu broj jedan – Vlada se dosetila i usvojila uredbu broj tri. U toj trećoj po redu Vlada, praktično, kaže: Ponovo važi uredba broj jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari