BIRODI poziva poslanike da pokrenu inicijativu za smenu predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije da pokrenu inicijativu za smenu predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić zbog sukoba interesa ali i kršenja zakona o zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

U saopštenju su naveli da Agencija za sprečavanje korupcije od februara nije utvrdila eventualno postojanje sukoba interesa predsednice Saveta REM-a koja je na sednici tog regulatornog tela a po prijavi BIRODI, učestovala u odlučivanju da li je prekršila Kodeks članova Saveta REM-a time što je na profil na socijalnoj mreži Telegram stavila svoju fotografiju u nacističkoj uniformi.

„U poslednjem odgovoru Agencije za sprečavanje korupcije od 11. juna, BIRODI je obavešten da je postupak utvrđivanja postojanja sukoba interesa predsednica Saveta REM-a u toku i da će biti obavešten po završetku. Ovakav odgovor Agencije za sprečavanje korupcije, s jedne strane daje objasnjenje što je Srbije, izuzev BiH, najgore plasirana država na Zapadnom Balkanu“, ocenili su u saopštenju.

Dodaje se da na takav položaj Srbije „veliki uticaj ima izražena nekažnjivost visokih državnih funkcionera“, na šta, po navodima BIRODI, „ukazuju svi međunarodni i domaći izveštaji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari