BIRODI podneo prijavu REM-u zbog jutarnjeg programa TV Prva 1Foto: Sajt BIRODI

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je Regulatornom telu za elektronske medije podneo prijavu protiv televizije Prva pošto je tokom jutarnjeg programa, koji je vodila Marija Savić Stamenić, izborom gostiju, postavljenim pitanjima i odgovorima gostiju prekršeno više zakona.

Prema oceni BIRODI, prekršeni su Zakon o elektronskim medijma, član 61, koji garantuje pravo na potpuno, istinito i pravovremeno informisanje i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji u članu 8 garantuje pravilo druge strane.

Voditeljka jutarnjeg programa je bila u obavezi da u emisiju pozove pored gostiju koji su bili u studiju i goste koji su predstavnici nevladinih organizacija koji su dobitnici grantova Nacionalne zadužbine za demokratiju i budu učesnici u debati, a ne da, posredno, budu predmet neistinitog i negativnog predstavljanja od gostiju, objašnjava BIRODI.

Takvim postupkom je, kako se naglašava, publika ostala bez istinitog, potpunog i pravovremenog informisanja koje je garantovano u članu 51 Ustava Republike Srbije i članu 61 Zakona o elektronskim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari