Birodi: Rio Tinto da objavi kome je sve davao novac 1Foto: EPA/YUN YUE

Biro za društvena istraživanja (Birodi) pozvao je danas kompaniju Rio Tinto i sve firme sa njom vlasnički ili upravljački povezane da na svojim internet stranicama prikažu spisak fizičkih i pravnih lica kojima su od početka poslovanja u Srbiji dale sponzorstvo ili donaciju.

Pozivamo Rio Tinto da javnosti daju informaciju da li u okviru poslovanja primenjuju instrumente etičkog poslovanja, odnosno da li ih sprovode, i da, ako ih sprovode, javnost upoznaju sa izveštajem o etičkom poslovanju, naveo je Birodi.

Ta organizacija pozvala je i sva pravna lica čiji se rad sufinansira iz budžeta Srbije da objave da li su bila primaoci sponzorstava ili donacija Rio Tinta, na osnovu čije odluke i sa kakvim obrazloženjem, i da sa tim upoznaju javnost, tako što će prikazati izveštaj o realizaciji sponzorstva i donacija dobijenih od kompanije.

U saopštenju se i Vlada Srbije poziva da od Agencije za sprečavanje korupcije zatraži izradu plana integriteta za Projekat Jadar, u kojem bi se utvrdile tačke rizika po integritet projekta Rio Tinto i propisale mere za otklanjanje rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari