Povodom završetka projekta Grada Novog Sada E-uprava u Gradskoj kući su rezultate tog projekta predstavili članica Gradskog veća za upravu i propise Tijana Pavlov, koordinator projekta Duško Novaković i pomoćnik direktora Uprave za Digitalnu Agendu Republike Srbije Aleksandar Ivić.


– U okviru projekta definisani su i obezbeđeni neophodni preduslovi za uspostavljanje E-uprave, utvrđene i kreirane prioritetne elektronske usluge i iste stavljene na raspolaganje građanima i pravnim licima kroz portal grada, istakla je Tijana Pavlov i naglasila da projekat pruža velike mogućnosti, kako olakšice građanima, tako i kontrolu rada same uprave.

Sa portala zainteresovani mogu pristupiti različitim elektronskim uslugama organa uprave, a na zvaničnom sajtu Grada www.novisad.rs postavljen je i baner. Pojedine usluge dostupne su ukoliko se korisnici prethodno registruju.

Kako je objasnio Duško Novaković putem portala moguće je izvršiti uvid u Registar investitora. Portal takođe omogućava obveznicima naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta uvid u rešenja, analitičku karticu i kamatni list, a tu je i registar administrativnih postupaka, odnosno elektronski servis u sklopu portala, koji ima za cilj da na jednom mestu omogući građanima i zaposlenima u upravi jednostavan pregled administrativnih postupaka, neophodne dokumentacije i obaveznih taksi, kao i preuzimanje obrazaca zahteva, dok su administrativne procedure i obrasci grupisani po gradskim upravama.

Podnošenje e-prijave predstavlja jedinstveni sistem za prihvat i distribuciju prijava građana koje su usmerene prema Gradskoj upravi za inspekcijske poslove Novog Sada, a koje po sadržaju spadaju u delokrug rada Komunalne inspekcije, Građevinske inspekcije, Saobraćajne inspekcije, Inspekcije za zaštitu životne sredine i Komunalne policije.

Tu je i usluga Virtuelni matičar, odnosno servis koji već dve godine omogućava građanima poručivanje štampanih izvoda matičnih dokumenata putem interneta, a to su izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih i izvod iz matične knjige umrlih, kao i uverenje o državljanstvu, a praćenje statusa obrade predmeta je servis koji podrazumeva uvid u trenutni status obrade predmeta onima koji su podneli zahtev putem pisarnice, a biće na raspolaganju od 25. avgusta. Korisnik mora biti registrovan na portalu i raspolagati brojem pod kojim je predmet zaveden u pisarnici.

U toku je implementacija servisa za elektronsko plaćanje na budžetski račun Grada bez provizije. Na taj način najpre će biti omogućeno elektronsko plaćanje naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. U osnovi tog servisa je sistem „ePlaćanje+’’, koji je razvila Uprava za Digitalnu Agendu Republike Srbije, a Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji će ga koristiti.

Kako je naglasio Aleksandar Ivić, Novi Sad jedini u Srbiji ima kapacitet da implementira taj sistem koji je povezan sa Trezorom, a u budućnosti na taj način moći če da se realizuju i brojna druga plaćanja.

Nove pisarnice

U okviru projekta oformljene su nove pisarnice u gradu kako bi građanima olakšali izvršavanje administrativnih poslova. Pored pisarnice u Gradskoj kući i Radničkoj ulici, pisarnica je implementirana i u četiri mesne kancelarije – Veternik, Petrovaradin, Futog i Čenej, kao i u jednoj prijemnoj kancelariji u Ulici Narodnog fronta br. 53. U toku je implementacija pisarnice u još dve prijemne kancelarije u Šajkaškoj ulici br. 26 (u prostorijama Mesne zajednice „Salajka“) i u Čenejskoj ulici br. 54 (u prostorijama Mesne zajednice „Slana bara“). Prijemne kancelarije su povezane na „optiku“, odnosno telekomunikacioni sistem Grada Novog Sada zahvaljujući kojem je i omogućeno funkcionisanje pisarnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari