Pravni timovi sve četiri opštine Pirotskog okruga posle poslednje sednice Saveta okruga sastali su se nekoliko puta kako bi u potpunosti usaglasili tekst Međuopštinskog sporazuma o upravljanju Regionalnom sanitarnom deponijom u Pirotu.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović rekao je za Danas da su u odnosu na poslednju verziju sporazuma, pravni timovi uveli samo „kozmetičke promene’’.

– U pitanju su pravne finese. Više nije zahvalno prognozirati, ali se nadam da će sporazum biti potpisan do kraja meseca, kaže Stamenović i dodaje da je to osnovni uslov kako bi Regionalna deponija počela sa radom.

Regionalna deponija u Pirotu, iako završena pre nekoliko meseci, još ne može da se koristi jer čelnici opština Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka ni posle više od godinu dana pregovora nisu se dogovorili oko toga kako će se upravljati deponijom – da li je bolje da njome upravlja potpuno nezavisno preduzeće ili pak preduzeće koje će poslovati u okviru JP „Komunalac“ iz Pirota.

Tim povodom je nedavno ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao čelnicima lokalnih samouprava da deponija mora da počne da radi i da je neophodan hitan dogovor.

– Najvažnije je da će biti formirano javno preduzeće sastavljeno od predstavnika sve četiri opštine. S obzirom na to da je najveći deo sredstava iz fondova EU, smatram da bi bilo jako neozbiljno ukoliko bi se i dalje produžavala ova agonija, kaže Stamenović.

Gradnja deponije koja se nalazi na lokaciji Muntina padina počela je u decembru 2008. godine. U taj projekat Evropska unija je uložila 3,2 miliona evra, Eko fond Ministarstva životne sredine 1,1 milion evra, a opština Pirot oko 500.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari