Holivudska komedija „Intervju“ koja ismeva režim Kim Džong Una izazvala je negativne reakcije u Severnoj Koreji, čak se smatra da je to bio povod za nedavni sajbernapad na američku kompaniju „Sony“ u režiji Severne Koreje.

Usledile su i njene pretnje da će napasti SAD, međutim, mislim da je to više u domenu zastrašivanja. Svaki takav pokušaj završio bi se pogubno po Severnu Koreju – kaže za Danas Sonja Biserko jedna od tri člana komisije Ujedinjenih nacija koja sprovodi istragu o zločinima u ovoj zemlji.

I severnokorejski susedi Kina i Rusija pažljivo prate svaku promenu kada je reč o nuklearnim pretnjama Severne Koreje, ističe Biserko i dodaje da bi izrazito iracionalna vlast mogla da izazove takvu katastrofu.

– Međutim, to se ne može reći za režim u Pjongjangu. On samo nastoji da preživi. Poslednjih meseci vlast je ipak pokazala volju da se uključi u dijalog o ljudskim pravima pre svega sa Japanom i EU. Došlo je do blage relaksacije i biće veoma važno da međunarodna zajednica bude sve više angažovana i prisutna u Severnoj Koreji. To je jedini način da se spreči njen nagli kolaps i eventualno nasilje kao odgovor na to – naglašava Sonja Biserko.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije, ističe za Danas da probleme između SAD i Severne Koreje, treba rešavati mirnim sredstvima, pregovorima i nalaženjem kompromisnih rešenja, dok metode pritisaka, pretnji i ucena s bilo koje strane treba ostaviti za sobom, jer one primetno ostavljaju posledice na globalni plan.

– Nijedna država ne može da pretenduje na monopol na donošenje ocena ko je kriv, a ko ‘prav’. Ne treba se pozivati na ekskluzivno pravo da se donose ocene u svetu koji više nije unipolaran. To treba da bude na Ujedinjenim nacijama i na OEBS-u kada je reč o Evropi. Treba ostaviti metode formiranja lista nedemokratskih, terorističkih, diktatorskih zemalja – kaže Jovanović komentarišući najavu Vašingtona da bi Severnu Koreju mogao da stavi na listu terorističkih država.

Jovanović ističe da „napretka neće biti ako samo jedan zapoveda, a drugi slušaju“:

– Paradokse takvog sistema smo osetili i mi devedesetih kada je teroristička OVK bila na listi terorističkih organizacija Stejt departmenta. Onda je 1998. Ričard Holbruk seo s komandantima OVK, čime je poručio da to više nije teroristička organizacija, već je na listi oslobodioca. Ako ni na šta drugo, to ukazuje na relativnost jednostranih procena.

Severna Koreja je već mesecima u žiži svetske javnosti, ukazuje Biserko, pre svega zbog opsežnog izveštaja Komisije UN o kršenju ljudskih prava.

– Može se reći da je taj izvešaj jedinstven po reakcijama koje izazvao, ali i po efektima koje je imao na svetsku javnost, pa i na samu Koreju. Doduše, ona je uglavnom negirala navode iz izveštaja i oglušila se o mnoge preporuke iz njega, ali ipak se može zaključiti da je taj međunarodni dokument imao i te kako važan uticaj i na rukovodstvo u Pjongjangu – naglašava naša sagovornica i dodaje da je prvi put Severna Koreja naišla na gotovo jedinstvenu osudu svetske javnosti kad je reč o logorima za političke zatvorenike, slobodi izražavanja i kretanja.

Nedavni sajbernapad na „Sony“ navodno je nagnao SAD da pitaju Kinu da zaustavi takve napade iz Severne Koreje, pošto se smatra da Kina ima velikog uticaja na Severnu Koreju. Biserko ističe da su u opticaju mnoge spekulacije o tome ko je izazvao sajbernapad ali i o tome ko je blokirao internet u Severnoj Koreji. Ona dodaje da Kina ima važnu ulogu i uticaj na Severnu Koreju.

– Ona je njen zaštitnik, ima najveću trgovinsku razmenu i investicije. Pitanje je, međutim, da li uvek može da kontroliše svog manjeg suseda. Iz Kine se mogu čuti nezvanične izjave o sve većem nezadovoljstvu ponašanjem režima u Pjongjangu, naročito posle pogubljenja ujaka Kim Džong Una koji se navodno zalagao za kineski model i postepene promene sistema – kaže Sonja Biserko.

Razmatranje SAD da Severnu Koreju vrati na američku listu država-sponzora terorizma možda je i reakcija na prethodni poziv ruskog predsednika Vladimira Putina Kim Džong Unu da prisustvuje ceremoniji obeležavanja sedamdesete godišnjice od završetka Drugog svetskog rata. To bi bilo prvo Kimovo putovanje u inostranstvo od dolaska na vlast decembra 2011. U tom kontekstu, Jovanović kaže da je teško donositi eksplicitne ocene, „ali ono što nas uči istorija i iskustvo jeste da su SAD i pod njihovim pritiskom EU i NATO ušli u spiralu zatezanja odnosa s Rusijom i u globalnim odnosima“. Kako je naglasio, nisu nerealne pretpostavke da su takvi potezi deo strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari