Dok se španska deca kupaju i sunčaju ovog meseca, školske učionice i raspored časova daleko su od njihovih misli. Vrelinu leta na Iberijskom poluostrvu, međutim, dodatno podgreva spor oko časova građanskog vaspitanja koji od septembra đake očekuju prvi put. Vlada navodi da će nova disciplina „obrazovanje za građanstvo“ sadržati vrednosti moderne demokratije.

Dok se španska deca kupaju i sunčaju ovog meseca, školske učionice i raspored časova daleko su od njihovih misli. Vrelinu leta na Iberijskom poluostrvu, međutim, dodatno podgreva spor oko časova građanskog vaspitanja koji od septembra đake očekuju prvi put. Vlada navodi da će nova disciplina „obrazovanje za građanstvo“ sadržati vrednosti moderne demokratije.
Građansko vaspitanje će, kako izveštava Internešenel herald tribjun, od septembra biti uvedeno u pet od 17 španskih regiona, a u ostalim to će biti obavljeno do kraja naredne godine. Od učenika uzrasta 11 i više godina biće zahtevano da slušaju jedan do dva časa nedeljno u četiri razreda.
Đaci će, prema rečima Viktorina Majorala, socijalističkog poslanika i predsednika fondacije CIVES, koja je uključena u sprovođenje kursa, učiti mešavinu etike, građanske kulture i studije o ljudskim pravima. Zasnovan na vrednostima Ustava Španije iz 1978, kurs će obuhvatati teme od nasilja u zemlji do opasne vožnje, zbog koje svake godine život izgubi hiljade Španaca.

Roditelji podržavaju veronauku, ali i gej brakove

Dok Rimokatolička crkva smatra da je liberalni društveni model premijera Zapatera u suprotnosti sa njenim moralom, podaci pokazuju da veći deo stanovništva ne deli to mišljenje. Oko tri četvrtine roditelja izjasnilo se da njihova deca u školi uče veronauku, dok dve trećine podržava gej brakove. Rakel Malavibarena, portparol Hrišćanskih mreža koja obuhvata udruženja „progresivnih hrišćana“, kaže da biskupi ne vide pluralizam u katoličkoj zajednici. „Šteta je što nema više dijaloga i fleksibilnosti“, kaže Malavibarena.

Međutim, iz građanskog obrazovanja neće izostati ni studije roda, seksualnosti i porodice zbog čega je Crkva ustala na noge. Katolički biskupi kažu da novi školski predmet uzurpira slobodu porodice da oblikuje moralnost dece, i nudi vrednosti koje se radikalno razlikuju od njihovih. Biskupska konferencija pozvala je roditelje da protiv novog nastavnog programa protestuju uz pomoć svih legitimnih sredstava, a nekoliko biskupa predložilo je bojkot.
U otvorenom pismu svojim parohijanima, kardinal Antonio Kanizares, nadbiskup Toleda, u julu je istakao da će kurs prisiliti društvo da prihvati viziju čoveka koja se razlikuje od realnosti i hrišćanskog učenja. Kardinal Maria Ruko Varela, nadbiskup madridski, nazvao je građansko vaspitanje ozbiljnim problemom jer je njegov cilj da oblikuje pojedinca.
Kurs je u suprotnosti s osnovnim principima Ustava i prava roditelja da izaberu moralna uputstva za svoju decu, rekao je Varela na seminaru o religiji koji je prošlog meseca organizovao madridski Univerzitet „Kralj Huan Karlos“. Premijer Hoze Luis Zapatero upozorio je biskupe da nema vere koja je iznad zakona, te da je posao društva da građane uči vrednostima poštovanja i sklada.
„Španija je laička država, a laički principi garantuju pluralizam i toleranciju“, rekao je Zapatero. Vodeći funkcioneri opozicione Narodne partije, međutim, takođe su se usprotivili uvođenju građanskog vaspitanja u nastavu. Alfonso Agilo, šef madridskog Udruženja privatnih obrazovnih kompanija, rekao je da se kursu dosad usprotivilo 2.500 roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari