Početkom ove godine osnovan je novi Sportsko ribolovni klub u Pljevljima, pod nazivom „Bistro“. Klub su osnovali sportski ribolovci i ljubitelji prirode iz Pljevalja, kako kažu najviše zbog trenutnog lošeg ekološkog stanja pljevaljskih vodotoka. Za sada klub je okupio oko 120 sportskih ribolovaca iz Pljevalja, a predviđaju da će ih imati i mnogo više.

SRK „Bistro“ će raditi na zaštiti voda, sprečavanju krivolova koji je poslednjih godina ponovo zaživio na Ćehotini i njenim pritokama, edukaciji, kako bi, posebno mlađe upoznali sa značajem zaštite rijeka i životne sredine, sportskog ribolova i ponašanja na vodi. Ovaj klub planira i obnavljanje lokalnog mrijestilišta na rijeci Breznici, ako se zadovolje svi potrebni uslovi za ove aktivnosti. Prioritet će biti i saradnja sa ostalim ribolovnim klubovima u Pljevljima i okruženju, jer samo zajedno se može raditi na zaštiti rijeka i ribljeg fonda.

Član SRK „Bistro“ Vaso Knežević kaže da ribočuvarska služba nije dovoljno prisutna na terenu poslednjih godina. „Neophodno je i uspostaviti dobru ribočuvarsku službu, kako bi se krivolov sveo na minimum. Naročito predstavljaju problem „dinamitaši“ u pograničnom dijelu sa BiH, „mrežaroši“ na Otilovićkom jezeru i Ćehotini. Prisutno je čak i bacanje hlora u pritokama Ćehotine nakon izlaska pastrmki na mrijest: Gotovuška rijeka, Šklopotnica i Voloder. Zastupljeno je i izlovljavanje ribe podvodnim puškama, koševima i ostvama prilikom mrijesta mladice u pritokama. Veliki problem je i izlovljavanje ribe na mrijestu“, kaže Knežević. Klub je obezbijedio svoje prostorije u SC „Ada“, a za predsjednika je izabran Vaso Dragašević. On kaže da će SRK „Bistro“ težiti u narednom periodu da realizuje niz akcija čišćenja nekih dijelova pljevaljskih voda. „Pokušaćemo da trajno riješimo prolaz krupnog otpada nizvodno Ćehotinom, jer velike količine smeća od strane nas Pljevljaka završavaju u Breznici, Vezišnici i Ćehotini. Mora se napraviti i osmisliti neka barijera, koja će zaustavljati sav taj otpad, koji bi se sa tog mjesta redovno čistio, a samim tim bi se spriječilo širenje čvrstog otpada nizvodno od grada“, najavljuje Dragašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari