Partizan nije uspeo bodovima naplatiti egal borbu sa Šahtjorom i hrabar otpor Arsenalu u uvodnim kolima Lige šampiona, ali bi ga zato pobeda ili remi na večerašnjem gostovanju u Bragi učvrstili na trećem mestu H grupe, ispred Portugalaca koji takođe nemaju ništa na kontu posle 180 minuta, ali su devet puta vadili loptu iz svoje mreže i nijednom nisu pogodili protivničku, pa zbog mnogo lošije gol-razlike gledaju u leđa najboljem srpskom timu (1:4). Uz dužno poštovanje domaćinu, surovom egzekutoru Seltika i Sevilje u kvalifikacijama za LŠ, u Humskoj veruju da je baš ovaj duel s brojnom brazilskom kolonijom u redovima ekipe s Pirineja prilika za prvi pozitivan rezultat u klupskoj eliti i početak prolećnog prestrojavanja „parnog valjka“ u „utešnu“ Ligu Evrope.

STADION: Munisipal. KAPACITET: 30.000 mesta. SUDIJA: Loren Duhanel (Francuska).

BRAGA: Felipe, Rodrigez, Moises, Migel Garsija, Silvio, Luis Aguar, Landro Salino, Vandinjo, Paulo Sezar, Alan, Mateus.

PARTIZAN: Stojković, Miljković, Savić, Krstajić, Lazevski, Petrović, Moreira, Tomić, S. Ilić, Kleo, Šćepović

 

– Veći smo klub od Brage, ali ju je Evropska fudbalska federacija postavljanjem za trećeg nosioca u H grupi, na osnovu rejtinga na UEFA listi, unapred proglasila favoritom u dvomeču s Partizanom. Ta joj uloga pripada i zbog načina na koji je izbacila jednu Sevilju iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Razlike u budžetima, takođe. Teren je, ipak, nešto drugo. Nismo ni mi slučajno deo elite, niti smo glatko ostali bez bodova protiv Šahtjora i Arsenala. Naprotiv, imamo dobar tim, igru i realne šanse da prezimimo u Evropi. Ne mogu predvideti da li ćemo, kada i kako preći u drugo takmičenje, ali znam da bi sve bilo lakše s pozitivnim rezultatom s ovog gostovanja. Pobeda bi bila puna kupa, a remi dobra osnova pred revanš sledećeg meseca – jasno je treneru crno-belih Aleksandru Stanojeviću, koji je i pored činjenice da Partizan već u subotu čeka verovatno prelomni duel za domaću titulu jesenjeg prvaka sa Crvenom zvezdom odlučio da na Munisipal stadion izvede najjači sastav u ovom trenutku.

U njemu će biti (posle napada u Đenovi) psihološki stabilizovan golman Stojković, koji kao igrač lisabonskog Sportinga na pozajmici u Humskoj zna sve o rivalu, svojim odbranama u dresu Crvene zvezde svojevremeno ostavljenog pred vratima Lige UEFA, oporavljenog komandanta odbrane i vođe tima Krstajića, osveženih Klea i Lazevskog, ali možda ne standardnog veziste Tomića. Na poslednjem treningu pred put zarađena povreda kolena desnog krila mogla bi da poremeti Partizanovu koncepciju na sredini terena, ne i suštinu taktike gostiju u prvih 90 minuta odlučujuće bitke.

– Želimo ostati dosledni napadačkom stilu, biti odvažni i konkretni pred Braginim golom, kao u završnici meča u Ukrajini i većem delu duela s Arsenalom, ali u isto vreme kompaktni, oprezni i konstantni u fazi defanzive, kao protiv Šahtjora. Drukčije se ne može s brzim i u igri jedan na jedan opasnim Portugalcima – objašnjava mladi stručnjak srpskog šampiona.

Tako razmišlja i Stefan Savić, tek 19 godina star štoper, prva alternativa suspendovanom Jovanoviću.

– Mi ili oni, vreme je da saznamo ko će iz naše grupe u Ligu Evrope. Šest bodova iz ovog dvomeča bili bi idealan scenario, ali bismo i remijem u Bragi i pobedom kod kuće u sledećem kolu na vreme rešili dilemu. Neće biti nimalo lako tu ideju sprovesti u delo, Portugalci su mnogo jači nego što naša javnost misli, ali verujem da imamo dovoljno kvaliteta, pameti, snage i strpljenja za to. Ni učešće u LŠ nam niko nije poklonio – ističe Savić.

Iskusni Saša Ilić na istim je talasnim dužinama sa saigračem i šefom.

– Braga je opasna ekipa, ali damo li više od svog maksimuma, kao u revanšu plej-ofa sa Anderlehtom, i ponovimo najbolje delove igre u prva dva kola Lige šampiona, možemo ostati na trećoj poziciji i posle ovih sat i po direktne borbe za prezimljavanje u Evropi. Sami krojimo svoju sudbinu – zna Ilić, koji je s Partizanom već igrao LŠ u sezoni 2003/04.

Stojković: Dovoljan i bod

Vladimir Stojković veruje u dobar rezultat protiv ekipe koju je pobeđivao i sa Sportingom i sa Zvezdom.

– Ovo je nešto novo, drugačije, ozbiljnije… Ni Braga nije ista ekipa. Spadaju među najbolje portugalske klubove ali ovde smo došli da damo gol. To bi moglo biti dovoljno za bod, možda čak i za pobedu – izjavio je golman Partizana srpskim medijima ali ne i portugalskim koji su najviše zbog njega u velikom broju došli na aerodrom u Portu, da bi posle jurnjave za njim i njegovim obezbeđenjem, ipak ostali neobavljena posla.

Kleo: Moramo da pobedimo

Prvi strelac crno-belih Kleverson Kleo nekada je igrao u Portugalu, i to u ekipi Oliveis Moskavidea.

– Imam poseban motiv u ovoj utakmici zbog brojnih prijatelja u Portugalu. Jedva čekaju da vide kako igra moj Partizan i na kom sam ja sada nivou. Moramo da pobedimo i napravimo krupan korak ka Ligi Evrope – kaže golgeter našeg tima koji je i na ovo putovanje krenuo u društvu supruge Kleide i sina Enrikea.

Stižu i „grobari“

Prema informacijama domaćina, utakmici će prisustvovati oko 15.000 ljudi, koliko ih je do juče kupilo karte po cenama od 12 do 65 evra. Među njima će biti i dvesta navijača Partizana, koji su dan ranije autobusima krenuli iz Srbije, odnosno stotinak tzv. prijatelja kluba iz Humske, pristiglih čarter letom sa igračima, stručnim štabom i upravom crno-belih.

Tradicija uz crno-bele

Partizan je u prošlosti čak dvanaest puta izlazio na crtu sa portugalskim ekipama. Najčešće Sportingu iz Lisabona. Beograđani su dobili jednu utakmicu, a drugu odigrali nerešeno u Kupu šampiona 1955, a tim skorom završen je i njihov duel s „lavovima“ u istom takmičenju 1961, odnosno dvomeč u Kupu UEFA 2002. Crno-beli imaju i (po) remi i poraz sa Portom u Kupu UEFA 2000. i Ligi šampiona 2003, odnosno jedan trijumf i jedan neuspeh protiv Portimonenzea (Kup UEFA – 1985).

Zastavice dobrodošlice

Stanovnici Brage potrudili su se da se gosti iz Srbije osećaju kao kod kuće. Izlozi radnji na centralnom trgu najstarijeg portugalskog grada ukrašeni su zastavicama Srbije i natpisima „dobrodošli na Braga“. Nadajmo se da će im naši navijači svojim ponašanjem pokazati da nisu svi isti kao huligani iz Đenove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari