Iskušenja s kojima se američka Demokratska partija suočava u iščekivanju kongresnih izbora vidi se na primeru starešine crkve u jednoj oblasti u Luizijani koju pretežno naseljavaju crnci.

Starešina crkve prečasni Džeri Stivenson registrovani je demokrata, ali će u izbornoj trci za američki senat glasati za Renda Pola, republikanskog kandidata i favorita pokreta Čajanka, piše Gardijan. Stivenson (61) je besan zbog toga što je ogroman broj afroameričke dece napustio školu u ovoj oblasti, u kojem je najviša stopa kriminala u gradovima, naročito među tinejdžerima.

Stivenson je bio ponosan kada je Barak Obama postao prvi crni predsednik Sjedinjenih Država, ali taj ponos je, kako kaže, splasnuo zbog sve snažnijeg osećaja da njegov bivši miljenik nije dorastao poslu. „Mora da nastupi promena u koju nećemo samo verovati“, rekao je on, aludirajući na slogan Obamine kampanje, „već da možemo da je vidimo“.

Pastor je toliko ljut da je pristupio pokretu Čajanka uprkos tome što su njegovi članovi većinom belci i što je više puta optuživan za širenje rasizma. Stivenson drži govore na mitinzima Čajanke širom Kentakija, u stilu koji je sličan crnačkim propovednicima. On pripada manjem delu Afroamerikanaca koji će verovatno podržati republikance, a procenjuje se da ih ima malo više od 10 odsto.

Afroamerikanaci tradicionalno podržavaju demokrate i Obama je dobio 95 odsto njihovih glasova na predsedničkim izborima 2008. Čini se da ta lojalnost opada: Anketa istraživačkog centra Pju iz septembra pokazala je da sada ima podršku 88 odsto građana tamne puti.

Dilema za Obamu jeste da li će oni ponovo izaći na izbore u rekordnom broju i glasati za demokrate ili će ostati kod kuće, bilo zbog apatije ili zbog razočaranja zbog sporog oporavka ekonomije.

Na manje od dve nedelje do parlamentarnih izbora, demokrate ciljaju na Afroamerikance širom zemlje i troše tri miliona dolara na reklame na radio i televizijskim stanicama koje gleda crno stanovništvo, nadajući se da bi mogli da budu presudni faktor na ključnim biralištima. Republikanska partija, u pokušaju da pridobije afroameričke glasove, na izbornoj listi ima 14 crnih kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari