Samo nedelju dana od kambeka među crno-bele Ivica Iliev odigraće prvi takmičarski meč za Partizan. I to jedan od najvažnijih u ovoj takmičarskoj godini, jer bi uspeh u utakmicama s Helsinkijem, ove srede u Beogradu i naredne u finskoj prestonici, srpskom prvaku garantovao plasman u Ligu Evrope – u slučaju eliminacije u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona – i tri i po miliona evra iz fonda UEFA, tj. skoro polovinu klupskog budžeta za ovu sezonu.

Zato će se tridesetogodišnji povratnik iz inostranstva, i pored nedovoljne fizičke spremnosti i uigranosti s novim timom, naći u špicu „parnog valjka“. Umesto talentovanog Šćepovića, koji je dobro sarađivao s Brazilcem Kleom u duelima s Pjunikom, ali nema ni deseti deo internacionalnog iskustva jedinog strelca za Partizan u regularnom delu revanša s Njukaslom 2003, na kraju kojeg su crno-beli penalima izborili istorijski prolaz u kontinentalnu klupsku elitu.

– Moja spremnost je za sve dilema u ovom trenutku, pa i za mene. Kako je ovo ipak utakmica u kojoj će važnu ulogu imati voljni momenat i želja verujem da ću biti na visini zadatka, s obzirom na to da i jednog i drugog imam u izobilju. Kao što rekoh na povratku u Partizan, veliki sam optimista u vezi cele ove priče. Mislim na naše šanse u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Još od 2003. nisam se ovako osećao. U glavi, pre svega. Nisam u dobu kada se juri afirmacija, ali stvarno sam željan igre. Koliko vidim i svi momci oko mene. Kako mlađi tako i oni stariji. Oduševljen sam ambijentom na treninzima, radi se u fenomenalnoj atmosferi. I kvalitet je zavidan. Napravljen je pravi spoj mladosti i iskustva. Nadam se da nam to može doneti uspeh. Prvo u sredu, a onda i nadalje – raduje se krilni napadač novom debiju u dresu koji je nosio od 1997. do 2004.

Pojačanje Partizana ne pristaje na licitiranje rezultata u prvih 90 minuta duela s Fincima, koji su, stiče se utisak, neargumentovano potcenjeni u domaćoj javnosti. Suprotno stavu većine, Iliev ne smatra da će biti lako izaći na kraj s visokim i skočnim štoperima protivnika, njegovim pokretljivim veznim redom (bez obzira što u njemu neće biti opasnog levog krila Baha), i tzv. golgeterom razbijačem u liku prvog strelca finskog prvenstva Makeleom.

– Bilo bi neumesno prognozirati rezultat, a još neprofesionalnije licitirati broj golova koji bi nam odgovarao. Tim stvarima sam se bavio kao mlađi, više ne. Nije bitno kako i kada ćemo proći dalje, mada je sve zaista gotovo tek kada sudija odsvira kraj revanša. Samo da odemo u plej-of. Bilo bi, naravno, dobro ako bismo koji put zatresli mrežu Helsinkija u prvom meču, a našu sačuvali. Iako to ne mora ništa da znači. Tako smo svojevremeno posle beogradskih 3:1 protiv Sparte mislili da smo na konju, a onda smo doživeli potop u Češkoj – upozorava novajlija u startnoj postavi.

Krstajiću malo bolje

Situacija oko nastupa Mladena Krstajića i dalje je neizvesna. Kapiten crno-belih jeste juče radio gotovo sve što i ostatak ekipe na treningu, sam štoper priznaje da se „oseća malo bolje“, a medicinski deo stručnog štaba čini sve što je u njegovoj moći da sanira povredu mišića iz revanša s Pjunikom, ali tek posle večerašnjeg treninga biće doneta odluka o (ne)igranju iskusnog defanzivca, koji je praktično pola ekipe crno-belih. Oko Džozefa Kizita nema dileme, levi bek od gostovanja u Jerevanu samo trčkara, pa protiv Helsinkija neće biti ni na klupi za rezerve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari