Nakon brojnih primedbi žitelja okolnih naselja, Vojska Srbije napokon je ovih dana počela da čisti i sređuje zapušteni prostor i narušene objekte u napuštenoj kasarni Vojvoda Radomir Putnik u centru Kragujevca.


Pripadnici VS najpre su očistili prostor uz ogradu kasarne, pošto se neposredno iza nje nalaze stambeni blokovi i naselja, čiji stanovnici već nedeljama upozoravaju nadležne u gradu i javnost da su napušteni kasarnski prostor i teško ruinirani vojni objekti unutar njega postali legla zmija i stecišta pasa lutalica.

Istovremeno, vojne vlasti dozvolile su i zaposlenima u pojedinim gradskim službama i preduzećima, pre svega radnicima firme ZOO Higijena da povremeno ulaze u krug kasarne kako bi taj prostor oslobodili od pasa lutalica.

Krajem 2007. godine deca koja su se igrala u krugu napuštene kasarne, pronašla su u njenim magacinima municiju za automatsku pušku, tri ručne bombe i dva topovska udara. Deo tog arsenala deca su odnela kućama.

Nakon tog incidenta Vojska Srbije pojačala je obezbeđenje kasarne, za čije preuzimanje je već godinama zainteresovana ovdašnja lokalna samouprava. Svi dosadašnji pregovori o preuzimanju kasarne nisu urodili plodom.

Kamen spoticanja u pregovorima gradske uprave i nadležnih u Vojsci Srbije zapeli su zbog precenjene vrednosti kasarne. Prema proceni Poreske uprave Srbije, oštećena i odavno napuštena kasarna Vojvoda Radomir Putnik, koja sve više prerasta u kragujevačko gradsko ruglo, košta blizu 40 miliona evra.

Upućeni u ovu problematiku smatraju da se iza ove procene kasarne kriju političke igre, odnosno obračuni između vladajuće stranke Zajedno za Šumadiju i DS koja je nedavno zbog dugogodišnjeg neslaganja sa zajedničarima napustila vladajuću koaliciju u centru Šumadije.

Najstarija u Srbiji

Kasarna Vojvoda Radomir Putnik, najstariji vojni objekat tog tipa u Srbiji, prostire se na oko devet hektara sa leve obale Lepenice, i već decenijama unazad ometa razvoj i širenje centra Kragujevca. Nakon NATO bombardovanja u maju 1999. kad su teško oštećena i dva vojna objekta iz 19. veka, kasarna je napuštena i od tada zarasta u korov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari