Ivanka Popovicfoto BETAPHOTO/EMIL VAS

Ivanka Popović, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu i profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta, izabrana je za potpredsednicu Evropske asocijacije univerziteta (EUA), saznaje Danas.

Kako je Danas ranije pisao, Popović je još prošle godine predložena za predsednicu ove univerzitetske asocijacije nakon što su je nominovale austrijska, mađarska i slovenačka rektorska konferencija, ali nije dobila podršku Konferencije univerziteta Srbije. To, međutim, nije uticalo na njenu kandidaturu.

Za predsednika EUA je na godišnjoj skupštini u aprilu ove godine izabran Josep Garel, bivši rektor Univerziteta Ramon Lul (Španija), a na nedavnoj konstitutivnoj sednici novog saziva Upravnog odbora za potpredsednike su jednoglasno izabrani Ivanka Popović i Pol Bojl, rektor Univerziteta Svonsi (Velika Britanija).

Popović je inače članica Upravnog odbora EUA od 2021. godine i mandat joj traje do 2025, a ovo će joj biti dodatna funkcija.

Na pitanje Danasa kako sa ove distance gleda na to što nije dobila podršku KONUS-a, a podržale su je tri strane rektorske konferencije, Ivanka Popović kaže da po Statutu EUA različite rektorske konferencije mogu da nominuju kandidate za predsednika ove asocijacije i da je uobičajeno da kandidati dobiju podršku matične rektorske konferencije.

– Funkcija u EUA je važna jer je olakšan pristup informacijama, a takođe je u pitanju i ugled zemlje tako da svaka rektorska konferencija pokušava da ima svog kandidata. U tom smislu sam bila iznenađena što KONUS nije razumeo taj aspekt. Ja u Bordu EUA delujem samostalno, a ne kao delegat KONUS-a ili Republike Srbije, ali ću se svakako truditi da zastupam interese akademske zajednice iz regiona zapadnog balkana, da prenesem sve što je aktuelno u našem regionu, sa kojim se izazovima i problemima u visokom obrazovanju suočavamo. Bordu EUA je jako stalo da ima pouzdane podatke i zastupljenost članova iz cele Evrope – kaže za Danas Ivanka Popović.

Ovo je inače prvi put da se neko iz ovog regiona nalazi na ovako visokoj poziciji u EUA.

Evropska asocijacija univerziteta je osnovana 2001. godine i čini je više od 850 univerziteta iz 49 evropskih zemalja.

U svom obraćanju, novi predsednik Garel je napomenuo da „ako Evropska asocijacija univerziteta nije postojala, trebalo bi je stvoriti, jer je to mesto gde se evropski univerziteti okupljaju – mesto za slušanje i učenje od drugih.

„To je najbolji alat koji univerziteti u Evropi imaju da zajedno definišu kako bi visoko obrazovanje trebalo da izgleda u budućnosti, za dobrobit društva. Radujem se što ću raditi sa članicama i partnerima EUA u naredne četiri godine na jačanju evropskih univerziteta i oblikovanju pravedne i održive budućnosti“, naveo je Garel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari