Sudije koje nisu prošle reizbor podnele su do danas Advokatskoj komori Beograda više od 20 zahteva za upis u advokatski registar, saznaje Danas.

Vojislav Nedić, predsednik Advokatske komore Beograda, očekuje da će za upis u registar biti podneto između 200 i 300 zahteva, s tim što veće interesovanje očekuje tek za nekoliko meseci, odnosno kada više od 700 bivših sudija i zvanično dobije pismeno obrazloženje da nisu reizabrani.

Branislav Vulić, predsednik Advokatske komore Vojvodine, kaže da su se pojedine neizabrane sudije raspitivale oko upisa u advokatski registar, ali da u Vojvodini još niko nije podneo zahtev. On pretpostavlja da su razlog zarade koje će primati narednih pola godine, ali i mogućnosti da se žale na reizbor, zbog čega očekuje povećano interesovanje nakon maja.

– Ne očekujem da neko traži posao ako ima zagarantovanu zaradu do juna. Tek tada možemo očekivati povećano interesovanje, ali je pitanje da li će se bivše sudije u tom periodu registrovati u advokaturi. Naime, od 15. jula do 1. septembra nema suđenja i ročišta, pa očekujem da pravi nalet bude tek od septembra i početka nove radne sezone – objašnjava Vulić.

Sa druge strane, portparol Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović ističe da sudije koje nisu prošle reizbor nisu podnosile zahtev za istupanje iz tog tela. On napominje da je Društvo donelo odluku da i neizabrane sudije smatra svojim članovima, dok postupak ne bude okončan rešavanjem žalbi na reizbor.

Đorđević: Još bez većeg prijavljivanja

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, pretpostavlja da masovno prijavljivanje neizabranih sudija u advokaturu nije usledilo, jer će sudije koje nisu prošle reizbor platu primati i u narednih šest meseci. Međutim, on nije mogao da pretpostavi da li će se sudije u Komoru prijaviti nakon isteka tog roka.

– Svaki advokat mora da donese rešenje da je nezaposlen kako bi mogao da bude primljen u Komoru i počeo da se bavi ovim poslom. Ako bi sada tražili tu potvrdu automatski bi se odrekli šestomesečne plate, što sigurno niko ne želi – istakao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari