Bivšeg dekana Milana Višnjića "rehabilitovao" i esnaf 1Foto: Zorica Miladinović

Bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Milan Višnjić dobio je ovih dana nagradu za životno delo niške podružnice Srpskog lekarskog društva, uz obrazloženje da je, kroz profesionalni rad i rukovođenje u niškom Kliničkom centru i na ovom fakultetu, doprineo razvoju medicinske struke i nauke.

“Rehabilitacija” od strane profesije stigla je nakon što ga je Viši sud u Nišu, pre pet meseci, oslobodio svih opružbi za zloupotrebu službenog položaja, zbog kojih je pre pet godina uhapšen uz prilično veliku medijsku pompu, a nakon toga proveo u pritvoru skoro tri meseca.

– Posebno mi je drago zbog ovakve odluke jer je reč o nagradi koju sam dobio od kolega, esnafa i struke, a ne od politike, što je kod nas čest slučaj. Drago mi je i što mi je nagrada uručena na Medicinskom fakultetu, koji sam nastojao da unapredim, i kroz uvođenje novih studijskih programa i kroz dogradnju kojom su stvoreni bolji usovi za rad. Do pre samo par godina bio sam na stubu srama, i izložen pravom linču pojedinih medija, jer sam navodno oštetio taj isti fakultet – rekao je Višnjić.

Viši sud u Nišu izrekao je krajem juna ove godine prvostenu presudu kojom Višnjića oslobađa optužbe da je zloupotrebio služeni položaj u produženom trajanju, uz obrazloženje da u njegovim radnjama nema elemenata krivičnog dela. Sud nije prihvatio tvrdnje optužbe da je on od 2008. do 2012. godine, suprotno Odluci o visini školarine za studente koji plaćaju školarinu, pribavio korist za 82 studenta koje je oslobodio dela školarine u ukupnom iznosu od 7.058.964, 43 dinara, nanevši u tom iznosu štetu fakultetu. Uvažio je tvrdnje odbrane da je ovo delimično oslobađanje od školarina realizovano u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanjui statutima Medicinskog fakulteta i Univerziteta Niš, a da je odluke o oslobađanju donosio isključivo Kolegijum fakulteta, sastavljen od 19 članova, dok su dekan i prodekani samo su potpisivali pojedinačna rešenja.

Prethodno, u toku istražnog postupka, “otpale” su još dve navodne zloupotrebe navedene u u krivičnoj prijavi, tako da se one nisu ni našle u optužnici. U krivičnoj prijavi Višnjić je osumnjičen da je oštetio fakultet i tako što je od septembra 2008. do marta 2011. “ samoicijativno uvećao koeficijente plata nenastavnom osoblju suprotno Uredbi Vlade koja se odnosi na trošenje budžetskih sredstava”, a “od maja 2007. do decembra 2011. naložio službi knjigovodstva da svim zaposlenima koji su radili na fakultetskim projektima isplati odredjeni procenat od predhodne plate, iako projekti nisu bili usvojeni”. Istraga je utvrdila da su i plate i honorari isplaćivani u skladu sa važećom uredbom Vlade i aktima fakulteta.

Nakon ovakve presude, Višnjić je najavio da će kada ona postane pravosnažna zahtevati naknadu štete. On je ponovio da je okidač za njegovo sudsko procesuiranje bila, kako je rekao, konferencija za štampu, koju je organizovao krajem 2011. godine, pod nazivom „Kolubara u zdravstvu“, a na kojoj je između ostalog oštro kritikovao „ogromno” trošenje para na vanstandardno lečenje multiple skleroze u Kliničkog centra Niš (KC) metodom dilatacije venskih krvnih sudova vrata, koja je bila neispitana i nepriznata kao metod lečenja te bolesti. Sve takve intervencije kod domaćih pacijenata plaćao je Republički fond zdravstvenog osiguranja, a neki od angažovanih lekara i zdravstvenih radnika, kojih je bilo 60, na ime dopunskog rada, inače realizovanog u redovno radno vreme, zarađivali po više od 300.000 dinara mesečno. Nakon otvaranja tog pitanja, reagovalo je Ministarstvo zdravlja, zaštitnik građana Saša Janković i drugi organi, tako da je studija prekinuta, a izdašne sume novca „izbijene“ iz džepova grupe vaskularnih hiruga, radiologa i neurologa, od kojih su neki bili i još uvek jesu “u milosti vlasti”. Slučaj nije dalje proveravan, kao ni eventualna odgovornost učesnika studije.

Višnjić je, inače, uhapšen 31. jula 2013., nakon što je sam došao u policiju “na informativni razgovor”. U pritvoru u niškom Kazneno- popravom zavodu proveo je 82 dana. Dok je bio u KPZ-u privremeno je udaljen sa posla u KC-u, a na Medicinskom fakultetu smenjen je sa funkcije prodekana za poslediplomske studije, naučno- istraživački rad i finansije, kao sa mesta šefa katedre za hirurgiju. Bio je na funkciji dekana Medicinskog fakulteta 12 godina, od 2000. do 2012. Penzionisan je 2015. godine.

Nagrade i Mitkoviću, Živkovićki, Vučiću, Bašiću…

Na svečanoj sednici niške podružnice Srpskog lekarskog društva, održanoj juče, nagrada za životno delo uručena je i akademiku i ortopedskom hirurgu Miloradu Mitkoviću.  Na istoj sednici uručeno je još sedam nagrada istaknutim pojedincima ili ustanovama u zdravstvu. Nagrađeni su još i neurološkinja Miroslava Živković, urolog Dragoslav Bašić, hematolog Miodrag Vučić, kardiolog Marina Deljanin Ilić, a nagrada je uručena i Domu zdravlja za izuzetan doprinos razvoju medicinske nauke i struje. R. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari