Pod maskom bezopasnog programa vlade za prikupljanje informacija, zvaničnik američkog ministarstva odbrane formirao je tajnu mrežu privatnih najamnika u Avganistanu i Pakistanu, kao pomoć naporima da se pronađu i likvidiraju osumnjičeni ekstremisti, saopštili su vojni zvaničnici i biznismeni u Avganistanu i SAD. Naime, zvaničnik Majkl Furlong angažovao je ljude iz privatnih bezbednosnih agencija, čije osoblje uglavnom čine bivši agenti Centralne obaveštajne agencije (CIA) i operativci Specijalnih snaga.

Najamnici, koji su radili pod ugovorom, sakupljali su informacije o kretanjima osumnjičenih i lokacijama ekstremističkih logora, koje su potom prosleđivane vojnim jedinicama i obaveštajnim zvaničnicima radi pokretanja eventualnih akcija za likvidaciju ekstremista u Avganistanu i Pakistanu, navode zvaničnici.

Zvaničnici navode da je Furlongova operacija obustavljena, te je on sada predmet istrage Ministarstva odbrane pod pretpostavkom da je napravio izvesni broj krivičnih prestupa.

Iako su širom rasprostranjene spekulacije da CIA i vojska organizuju napade na operativce Al Kaide i druge ekstremiste bespilotnim letelicama na daljinsko upravljanje, pojedini američki zvaničnici izražavaju sumnju da je Furlong sprovodio nepropisnu špijunsku operaciju. Zvaničnici su rekli da postoji mogućnost da je Furlongova tajna mreža agenata nepropisno finansirana milionima dolara namenjenim programu za prikupljanje informacija o regionu.

Štaviše, u Pakistanu u kojem se prema mišljenju mnogih kriju talibanski lideri, tajni angažman privatnih najamnika može se smatrati pokušajem da se prevaziđe zabrana koju je pakistanska vlada uvela na operacije pripadnika američke vojske u regionu. Furlongova operacija ličila je na posao koji sprovodi neka tajanstvena američka kompanija na čijem su čelu službenici Specijalnih operacija u penziji i istaknuti agent CIA, koji su učestvovali u najčuvenijim epizodama američke Agencije, uključujući aferu Iran-Kontra.

„Iako nijedna legitimna operacija obaveštajne službe nije osujećena Furlongovim inicijativama, angažovanje frilensera za akcije u ratnoj zoni u regionu, koji glume Džejms Bonda, generalno nije dobra zamisao“, rekao je jedan zvaničnik američke vlade. Međutim, još nije poznato da li je Furlong za svoju inicijativu dobio dozvolu vrhovnih vojnih komandanata ili je predvodio nelegitimnu operaciju. Spekulacije o tajnoj mreži agenata sa Furlongom na čelu potekle su od američkih vojnih i obaveštajnih zvaničnika i biznismena iz regiona. Vojni zvaničnici tvrde da je Furlong, službenik vazduhoplovnih snaga u penziji, sada visoki civilni službenik vojske pri Ministarstvu odbrane SAD koji je stacioniran u vazduhoplovnoj bazi Leklend u San Antoniju.

Kako se navodi, Furlong ima bogato iskustvo u „psihološkim operacijama“, što je vojni izraz za upotrebu informacija u ratu. Osim toga, svoj posao je obavljao u mnogim zemljama, uključujući Irak i balkanske države. Pojedini zvaničnici tvrde da nije poznato da li su ove operacije za likvidaciju ekstremista dale rezultate, mada jedan deo onih koji su učestvovali u njima kažu da jesu. Pripadnici vojnih snaga kažu da je Furlong često imao običaj da se svojom mrežom agenata u Avganistanu i Pakistanu hvali visokim zvaničnicima, a jednom prilikom je rekao da su njegovi napori rezultirali likvidacijom osumnjičenih ekstremista koji su krijumčarili rakete preko granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari