aljbin kurtifoto FoNet/UN

Bivši generalni direktor Radio-televizije Kosova (RTK) Škumbin Ahmetdžekaj rekao je večeras da je postojao veliki politički pritisak za njegovu smenu i da je taj pritisak inicirao premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je na jednom sastanku tražio njegovu smenu.

„Moja asistentkinja me je obavestila da imamo zahtev za sastanak sa premijerom Kosova 3. decembra 2023. Bila je nedelja. Nije da smo se lično sreli sa premijerom Kurtijem, sreli smo se u intervjuima za strane medije, ali od izbora nikada nismo imali kontakt i mislim da prvi put generalni direktor nije imao direktan kontakt sa premijerom“, rekao je Ahmetdžekaj za Klan Kosova.

Rekao da je pozitivno odgovorio na poziv za sastanak sa premijerom, verujući da će se na sastanku razgovarati o mogućnosti povećanja budžeta RTK-a, ali je Kurti zapravo tražio smenu u rukovodstvu javne televizije, a pod tim je mislio na odlazak Ahmetdžekaja sa mesta generalnog direktora RTK.

„Kurti je prihvatio da postoji promena u RTK-u, ali je smatrao da treba da dođe do mnogo dublje promene, razradio je promene, bio je svestan reforme koju sam predstavio odboru i u jednom trenutku Kurti je rekao da je vreme za promene, da je došao trenutak za novi razvoj RTK-a i on mi je na neki način rekao da bih verovatno bio dobar da predstavljam Kosovo, što je pomenuo kao opciju“, rekao je Ahmetdžekaj.

Bivši generalni direktor RTK-a je rekao da je dan nakon sastanka sa premijerom Kurtijem pozvan na sastanak sa ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Čekuom, koji je želeo da se uveri da je Ahmetdžekaj razumeo poruku Kurtija.

„Razgovarali smo o sastanku dan ranije, šta smo razumeli, konkretno šta bi me nateralo da podnesem ostavku na mesto generalnog direktora, jer je opšta volja da se promeni menadžment RTK, da imamo nove direktore i da RTK napreduje dalje sa bilo kim“, rekao je Ahmetdžekaj.

On je 7. jula podneo ostavku zbog kako je naveo političkih pritisaka kojima je bio izložen.

Posle njegove ostavke za v. d. generalnog direktora je imenovana Zana Spahiu koje je tokom prošle nedelje takođe podnela ostavku zbog prenošenja teksta iz portala „Slobodna Bosnja“ u kojem se pored ostalog pisalo da su kosovski portali „Nacionale“ i „Periskopi“, kritičari Vlade Kurtija finansiraju od strane srpskih vlasti i predsednika Aleksandra Vučića.

Na Kosovu je bilo reagovanja na taj tekst, uglavnom zbog činjenice da je RTK emitovao deo teksta u kojem se optužuju dva medija, a potom su ga delili pojedini članovi Vlade i poslanici Samoopredeljenja.

Opozicione stranke na Kosovu saopštile su da se taj medij „pretvorio u oruđe od običnog interesa vlasti“, dok su Asocijacija novinara Kosova i nevladine organizacije i aktivisti zahtevali smenu Borda i rukovodstva RTK .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari