Članovi četiri skupštinska odbora – Za kontrolu službi bezbednosti, Za odbranu i unutrašnje poslove, Evrointegracije i Kosovo i Metohiju, prvi put su, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, dve interne skupštinske odluke, ali i evropskim standardima, morali da prođu bezbednosnu proveru, kako bi im bio omogućen uvid u tajne i poverljive podatke.

Osim bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, kako saznajemo, svi ostali poslanici, članovi skupštinskih odbora, prošli su bezbednosnu proveru i uskoro će moći da podignu međunarodni sertifikat za pristup tajnim podacima, koji se izdaje na predlog BIA.

Šutanovac za Danas kaže da se na tu “ispolitizovanu odluku” žalio Ministarstvu pravde, ali i da je zatražio pomoć ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Bivši ministar odbrane do okončanja spora oko sertifikata moći će da prisustvuje sednicama Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ali neće moći da ima uvid u poverljive podatke. Ukoliko mu žalba i konačno bude odbijena, kako tvrde u SNS-u, Demokratska stranka biće prinuđena da u ovaj odbor delegira nekog drugog poslanika koji će opet morati da ide na bezbednosnu proveru.

– U zakonskom roku sam podneo žalbu Ministarstvu pravde u kojoj na više od 80 strana dokumentujem da to što je BIA navela da sam visokorizičan, jer imam postupak protiv sebe koji se vodi pred domaćim sudom, nije tačno. Tačno je da postoji postupak pred sudom protiv mene zbog neprijavljivanja šest metara kvadratnih desetog dela stana u porušenoj kući, ali to nema nikakve veze sa bezbednošću. S druge strane, po kom osnovu sertifikat dobija Momir Stojanović, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koji je ujedno i čovek sa crvene poternice Interpola, kaže Šutanovac za Danas.

On ističe da je u njegovom slučaju grubo prekršena procedura, što se vidi iz dva slučaja.

– Ministar odbrane Bratislav Gašić očigledno je imao uvid u moj formular jer je tokom skupštinske rasprave obelodanio neke detalje. Osim toga, 31. marta botovi su na Tviteru objavili da nisam dobio sertifikat, a ja sam obaveštenje dobio tek 21. aprila. Znači, znali su pre mene. Više je nego jasno da je cela stvar ispolitizovana i da se koristi u borbi protiv političkih protivnika. Nemam nikakvu dilemu da vlast želi da me ukloni iz nadzora rada službi bezbednosti, napominje Šutanovac i dodaje da nema pravnog osnova da bude odbijen, jer je bio član i predsednik Odbora za bezbednost, ali i ministar odbrane pet godina.

Komentarišući tvrdnje Šutanovca da je predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, uprkos crvenoj poternici, dobio sertifikat, Vladimir Đukanović, poslanik SNS, ističe da se protiv Momira Stojanovića ne vodi nijedan postupak pred domaćim sudovima, dok se protiv Šutanovca vodi postupak za “pašnjak”. Đukanović, koji je i sam prošao bezbednosnu proveru, smatra da je ova praksa koja je prvi put uvedena za poslanike dobra, jer poslanici dobijaju gomilu dokumenata koji nose oznaku strogo poverljivo.

omir Stojanović (SNS), predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, juče nije odgovarao na pozive Danasa.

ilorad Mijatović, poslanik SDPS, srećan je što je “prošao ispit provere” i objašnjava za Danas da su proveru sada prolazili poslanici, članovi četiri skupštinska odbora, ali da će kako se otvaraju poglavlja sa Evropskom unijom svi poslanici morati to da prođu.

– To je standard Evropske unije i nijedan međunarodni dokument nećemo moći da pogledamo ukoliko ne posedujemo sertifikat za pristup tajnim podacima. Nedavno smo imali i situaciju da je otkazana poseta slovenačkom Odboru za kontrolu službi bezbednosti, jer nismo posedovali odgovarajuće sertifikate. Moramo deo po deo da prihvatamo evropske standarde da bismo zemlju konačno uredili, napominje Mijatović i dodaje da je takva provera prisutna svuda u svetu, a pogotovu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na pitanje šta sadrži upitnik, sagovornik Danasa kaže da su u pitanju uglavnom lični podaci i poreklo, koje službe već poseduju, a da sama provera traje tri meseca.

Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik SDS-a, kaže za Danas da je naknadno dobio obrazloženje zbog čega se traži od poslanika da popune upitnik.

– Verovatno će članovi svih odbora dobiti upitnik, jer će u procesu evrointegracija svaki odbor razmatrati bar neku od pregovaračkih pozicija. Nisam siguran da ću popuniti upitnik jer ne znam da li ima svrhu i da li bi poslanici koji su izabrani od naroda trebalo to da urade. Nisam se uverio da postoji utemeljenje u zakonu, ali ako to jeste zakonska obaveza, moraću da postupim po njemu. Kao predsednik Odbora za evrointegracije tražio sam obrazloženje, jer je nekoliko članova protestovalo. Oni se u obrazloženju pozivaju na Zakon o tajnosti i poverljivosti podataka. Postoji po tumačenju i utemeljenje da bi i poslanici trebalo da popune upitnik, ali ćemo to da razmatramo na Odboru u okviru poslaničke grupe SDS, pa ćemo doneti zajedničku odluku kako ćemo se prema tome odnositi. Upitnike nam je dostavio službenik koji je u Skupštini zadužen za bezbednost podataka, kaže Senić i dodaje da nije dobio obaveštenje ko će obavljati bezbednosnu procenu i šta će se desiti ako poslanici ne prođu proveru ili ne popune upitnik. Procenjuje da oni verovatno neće moći da prisustvuju sednicama.



 

Bajatović odbio upitnik

 

Danas nezvanično saznaje i da je Dušan Bajatović, poslanik SPS, odbio da popuni upitnik, ali uprkos brojnim pokušajima da tu informaciju proverimo, nismo uspeli, jer se on nije javljao na telefon. Bajatović je član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ali i Odbranu i unutrašnje poslove.



 

Drecun: Upitnik po Zakonu o tajnosti podataka



Na pitanje po kom zakonu prvi put službe proveravaju poslanike, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, koji je i sam popunjavao upitnik, kaže da je upitnik rađen na osnovu Zakona o tajnosti podataka, kao i dve interne skupštinske odluke – prva je odluka parlamenta o postupanju sa tajnim podacima i druga je odgovarajuća rezolucija Odbora za evropske integracije koja je doneta zbog otvaranja poglavlja koja nam predstoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari