Britanski premijer Toni Bler optužen je za „obmanjivačko ponašanje“ pošto je ponovo istakao da su posebni odnosi Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država kamen temeljac njegove spoljne politike. Toni Bler je rekao poslanicima da su ti odnosi Britaniji obezbedili veću snagu na svetskoj političkoj sceni tokom deset godina koliko je na položaju, insistirajući da je direktan rezultat toga napredak povodom rešavanja problema klimatskih promena, problema na Bliskom Istoku i u Africi.

Britanski premijer Toni Bler optužen je za „obmanjivačko ponašanje“ pošto je ponovo istakao da su posebni odnosi Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država kamen temeljac njegove spoljne politike. Toni Bler je rekao poslanicima da su ti odnosi Britaniji obezbedili veću snagu na svetskoj političkoj sceni tokom deset godina koliko je na položaju, insistirajući da je direktan rezultat toga napredak povodom rešavanja problema klimatskih promena, problema na Bliskom Istoku i u Africi. Ali, njegovi kritičari kažu da je malo toga postignuto u ovim sferama i da je Bler imao mali uticaj na politiku američkog predsednika Džordža Buša.
Na dan kada su porodice 100 stradalih britanskih vojnika u Iraku pričali o svom bolu, britanski premijer je branio upotrebu sile za zbacivanje Sadama Huseina s vlasti. Bler je izrazio nadu da će Gordon Braun, njegov najverovatniji naslednik, nastaviti njegove napore za vojne intervencije uz veću ulogu Ujedinjenih nacija u suzbijanju iračke katastrofe.
Bler je priznao da su posebni odnosi sa SAD oštetili njega lično zbog situacije u Iraku, ali je objasnio da Britanija ne treba da se „prepusti“ odustajanju zbog odbojnog stava javnosti. „Ja sam osoba koja pre svega može pružiti dokaze kako za poteškoće tako i za političke kazne koje plaćate zbog bliskih odnosa sa SAD, ali mi ne smemo napustiti takvu politiku ni pod kojim uslovom,“ rekao je Bler. On je tokom obraćanja parlamentarnom komitetu izjavio da su bliske veze sa SAD pre prednost, nego problem za Britance na Bliskom istoku. „Dobar odnos sa Amerikom otvara mnoga vrata, uključujući i ona na Bliskom istoku. I u dobru i u zlu, naša zemlja je tokom proteklih deset godina bila u srcu svih većih međunarodnih pitanja, bilo da se radi o terorizmu, klimatskim promenama, Africi ili nečem drugom,“ dodao je on. „Na samitu G8 iz 2005, stavili smo Afriku i pitanje klimatskih promena na mapu rada. Prema mom mišljenju, bez jakih veza sa SAD, nikada ne bismo bili u stanju da na ovaj način smestimo ta dva pitanja u agendu,“ objašnjava Bler.
Braneći upotrebu „snažne“ vojne moći, Bler je rekao: „Morate biti spremni da se pod ovakvim okolnostima vojno angažujete, tamo gde je to neophodno i ispravno. Primena „blage“ sile je moguća samo ako je zemlja spremna da prihvati bavljenje nekim drugim teškim pitanjima.“
Bivši ministar odbrane Piter Kilfojl reagovao je sa nevericom na Blerove tvrdnje povodom odnosa koji su izgrađeni sa SAD od 1997. „To je varka. Može biti da je u pitanju samoopravdanje. Bler mora shvatiti koliko je pogrešno procenio nacionalne interese Velike Britanije,“ rekao je Kilfojl. „Radi se o politici opasne samoobmane. Čak se i Bela kuća smeje navodima da Britanija ima uticaj na američku spoljnu politiku. Jedina vrata koja Buš danas otvara su ona sa oznakom „izlaz“, objasnio je poslanik Alan Simpson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari