Bombaš samoubica aktivirao je juče bombu upakovanu u loptu među stotinama vernika ispred kuće bivšeg pakistanskog ministra unutrašnjih poslova u regionu na severozapadu Pakistana, kada je ubijeno najmanje 50 osoba, saopštile su vlasti. Šef lokalne policije Feroz Šah izjavio je da je više od 100 osoba povređeno.

Bombaš samoubica aktivirao je juče bombu upakovanu u loptu među stotinama vernika ispred kuće bivšeg pakistanskog ministra unutrašnjih poslova u regionu na severozapadu Pakistana, kada je ubijeno najmanje 50 osoba, saopštile su vlasti. Šef lokalne policije Feroz Šah izjavio je da je više od 100 osoba povređeno. Ovo je drugi ovakav samoubilački napad za osam meseci uperen protiv Aftaba Kana Šerpaoa, koji je uspeo da se spase, dok je njegov sin ranjen.
Šerpao je bio ministar unutrašnjih poslova u administraciji koja je nedavno razrešena i jedan je od kandidata na predstojećim izborima. Predsednik Pervez Mušaraf osudio je eksploziju i naložio istragu i privođenje pravdi odgovornih za napad.
Prve sumnje posle napada pale su na protalibanske ili pobunjenike Al Kaide aktivne u ovom regionu zemlje. Ovakav događaj produbio je osećaj nesigurnosti u Pakistanu uoči izbora 8. januara. Bombaški napad usledio je u trenutku proslave islamskog svetog praznika Eid al Ada, a ispred džamije blizu predsedničkog kompleksa u Šerpaou, selu udaljenom 40 kilometara severoistočno od Pešavara, stvorena je scena krvoprolića. Na mestu događaja bili su rasuti krvavi delovi odeće, kape, cipele i delovi ljudskog tela. Svedoci su saopštili da se među mrtvima nalaze i policijski zvaničnici koji su obezbeđivali kompleks Šerpao, a koji su se u trenutku napada molili ispred džamije.
I bombaš se nalazio među masom vernika u trenutku eksplozije, saopštio je šef provincijske policije Šarif Virk. Stotine ljudi nalazilo se ispred ili unutar džamije. Gradonačelnik ovog distrikta Farman ali Kan izjavio je da je stradalo između 50 i 55 osoba, dok vlasti i dalje prikupljaju informacije o njihovom identitetu.
U bolnici u Pešavaru vlada opšti haos, a iz časa u čas stižu vozila s povređenima. Povređeni se takođe odvoze i u bolnicama u Čarsadu i Tangiju.
U bombi se nalazilo između šest i osam kilograma eksploziva, saopštio je šef jedinice za eksplozivne naprave koji nije želeo da iznosi svoje ime. Igbal Husain, policijski zvaničnik zadužen za bezbednost džamije, izjavio je da su svi koji su ušli u džamiju prošli kroz bodi skener i detektor za metale i eksplozive. „Ne znamo kako je bombaš neopaženo uspeo da prođe sve kontrole. Možda je preskočio granični zid koji je prilično nizak“, izjavio je on. Međutim Hamid Navaz, sadašnji ministar unutrašnjih poslova ipak drži do toga da nije reč o bezbednosnoj grešci. „Sve moguće mere su preduzete, nema grešaka, ali ovakav incident se i mogao dogoditi na ovakvom okupljanju“, izjavio je Navaz. Šafik Kan, svedok nemilog događaja, izjavio je da je Šerpaov najmlađi sin Mustafa lakše povređen. Posle eksplozije oko čitavog kompleksa raspoređene su oružane policijske i paramilitarne trupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari