Bivši načelnik novosadske policije tereti se za prikrivanje tuče navijača: Na suđenju svedočio policajac koji je sprovodio Grobare do stadiona 1Foto: A. L./Danas

Na suđenju bivšem načelniku novosadske Policijske uprave Miloradu Šušnjiću (44) koji je okrivljen da je zloupotrebio službeni položaj i prikrio tuču navijača u Kaću 2019. godine, svedočio je juče policajac koji je moguće legitimisao učesnike ovog sukoba.

Na novosadskom Višem sudu, policajac P.V. opisao je kako je teklo sprovođenje navijača do stadiona i informisanje o njihovim identifikacijama, kao i o tome kod koga su završiliti podaci.

Glavni svedok u prvoj fazi postupka, visokorangirana službenica M.J. nije se pojavila na sudu i njoj je upućen novi poziv.

Šušnjić se ranije izjasnio da nije kriv i optužbe smatra netačnim. Kako je rekao, nikakav spisak navijača nije zadržao za sebe.

„U iznenadnoj situaciji koordinisao sam rad organizacionih jedinica. Podređenoj M. J. naredio sam preko telefona da radi na legitimisanju, pregledu i identifikaciji lica, proveri ih u jedinstvenom informacionom sistemu i da drži pod kontrolom situaciju nad navijačima koji su se kretali ka Novom Sadu. Nisam naredio da se ne postupa po nalozima tužilaštva, što mi se optužnim predlogom stavlja na teret“, naveo je Šušnjić.

U aprilu 2019. godine ispred kladionice u Kaću, sukobile su se navnodno dve frakcije Partizanovih navijača, a tri osobe tada su teže povređenje.

Partizanovi navijači su taj dan išli na utakmicu koji je njihov tim igrao protiv Vojvodine, na stadionu Karađorđe.

Bivši načelnik se tereti da je naložio policajcima da se ne radi uviđaj i da navijače sprovedu do stadiona, a tražio je i da mu se dostavi spisak legitimisanih osoba, kako se ne bi došlo do počinioca nereda.

Kasnije je kako se tereti, naredio da se menjaju podaci, te da se tužilaštvu pošalju nepotpuni izveštaji. Navijače se kako se sumnjiči štitio i tako što nije hteo da ispuni zahtev tužilaštva o identifikaciji učesnika tuče, kao i da ne preuzme video zapis iz kladionice gde se sukob dogodio.

Šušnjiću se sudi i pred Specijalnim sudom u Beogradu gde ga se tereti da je po nalogu bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, bez dozvole suda, stavio „na mere“ kriminalca Darka Eleza kako druge službe ne bi mogle da ga nadziru.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari