Levičar Mauricio Funes iz nekadašnje pobunjeničke marksističke stranke Nacionalnooslobodilački front Farabundo Marti (FMLN) proglasio je pobedu na predsedničkim izborima održanim proteklog vikenda u Salvadoru. Bivši televizijski voditelj i odani saradnik predsednika Venecuele Uga Čavesa porazio je kandidata konzervativne stranke Nacionalni republikanski savez (ARENA) Rodriga Avila. FMLN je osvojio 51,3 odsto glasova, dok je ARENA dobila poverenje 48,7 odsto birača.

Od okončanja građanskog rata u Salvadoru pre 18 godina kandidati ARENA odnosili su pobedu na svim izborima. Dosadašnjem predsedniku Eliosu Antoniju Saki bilo je zabranjeno da se kandiduje za još jedan petogodišnji mandat. U obraćanju pristalicama Funes je naglasio da je „osvanuo najlepši dan u njegovom životu koji označava početak novog poglavlja mira za Salvador“. Ova najmanja i najgušće naseljena srednjoamerička država na obali Pacifika ubraja se u grupu zemalja u svetu s najvišom stopom ubistava, što je uglavnom posledica delovanja uličnih bandi, poznatih pod imenom Maras. Ove kriminalne grupe, čuvene po tetovažama i nasilju, prisutne su širom države, a naročito u siromašnim kvartovima San Salvadora. Zahvaljujući Funesovoj pobedi Salvador se pridružio sve većem broju zemalja Latinske Amerike u kojima su na vlasti levičari.

Novoizabrani šef države je tokom predizborne kampanje obećao da će voditi umerenu politiku i održati tradicionalno dobre odnose sa SAD. Funes je takođe odbacio navode političkih protivnika da će Salvador postati „satelit“ Venecuele. Štaviše, čovek koga nazivaju „Čavesovom marionetom“ najavio je da će se uhvatiti u koštac s gorućim problemom korupcije i smanjiti siromaštvo. Analitičari ocenjuju da novi predsednik stupa na državno kormilo u trenutku kada je njegova zemlja suočena s brojnim problemima, uključujući i teškoće izazvane svetskom ekonomskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari