Demokratska predsednička nada Barak Obama održao je iznenadni sastanak s poraženom rivalkom Hilari Klinton, samo dva dana nakon što je uspešno osvojio nominaciju za novembarske izbore. Portparol Obame potvrdio je da su dva bivša oponenta razgovarala o tome kako da ujedine Demokratsku partiju.

Demokratska predsednička nada Barak Obama održao je iznenadni sastanak s poraženom rivalkom Hilari Klinton, samo dva dana nakon što je uspešno osvojio nominaciju za novembarske izbore. Portparol Obame potvrdio je da su dva bivša oponenta razgovarala o tome kako da ujedine Demokratsku partiju. Prema izveštajima o tajnom sastanku, dvoje demokrata su već angažovali timove koji će biti zaduženi za komunikaciju između dva tabora u narednih nekoliko dana.
„Senatori Klinton i Obama sastali su se i imali su veoma produktivan razgovor povodom toga koliko je važno raditi udruženim snagama u cilju uspeha na novembarskim izborima“, kaže se u saopštenju.

Edvards odbacio mogućnost da bude potpredsednik

Madrid – Bivši američki senator Džon Edvards odbacio je mogućnost da on bude Obamin potpredsednik, navodi se u intervjuima koje je Edvards dao za dva vodeća španska lista El Mundo i El Pas. „Veća sam imao privilegiju da se takmičim za potpredsednika 2004, i ne želim ponovo“, izjavio je Edvards. On je pohvalio Obamu kao „vizionara“. „Ne živimo u zemlji snova i moramo još mnogo toga da učinimo“, izjavio je Edvards i doda da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne Obaminoj kampanji. Prema rečima Edvardsa, odluku o mestu potpredsednika može doneti samo Obama i da bi trebalo da odabere nekoga ko deli njegove ciljeve i stil vladanja. AP

Klintonova se distancirala od komentara da se nada da će se naći na izbornom listiću na mestu potpredsednika Obame. U saopštenju iz njenog tabora navodi se: „Senatorka Klinton jasno je dala do znanja da će u celom procesu učiniti sve što je u njenoj moći da demokrata bude izabran u Beloj kući, i da njen prioritet nije mesto potpredsednika“. Dopisnici iz Vašingtona navode da ukoliko Obama bude izabrao nju za potpredsednika, to bi moglo biti shvaćeno kao taktički potez u cilju osvajanja glasova 18 miliona ljudi koji su podržali Klintonovu u dosadašnjem takmičenju. Obama je izjavio da neće žuriti da donese konačnu odluke o tome ko će biti njegov potpredsednik.
Obama je pre sastanka u Vašingtonu ceo dan proveo u Virdžiniji, koja važi za uporište republikanaca, što je signal da se Obama sada usmerio na one grupe birača koje bi možda mogao privući republikanac Džon Mekejn. Među demokratama vlada osećaj da ovoga puta ima šanse u Virdžiniji, uprkos činjenici da je prošlo 44 godine od kada je kandidat demokrata poslednji put pobedio u ovoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari