Elektroinženjer Dragan Najdanović, poreklom Piroćanac koji decenijama živi i radi u Nemačkoj, juče je Tehničkoj školi u Pirotu, čiji je nekada bio đak, poklonio procesni vodeći kompjuter. Nije prvi put da Najdanović, svojoj bivšoj školi poklanja opremu. On je već 15 godina darodavac Tehničke škole, u kojoj je diplomirao školske 1966/67.

Elektroinženjer Dragan Najdanović, poreklom Piroćanac koji decenijama živi i radi u Nemačkoj, juče je Tehničkoj školi u Pirotu, čiji je nekada bio đak, poklonio procesni vodeći kompjuter. Nije prvi put da Najdanović, svojoj bivšoj školi poklanja opremu. On je već 15 godina darodavac Tehničke škole, u kojoj je diplomirao školske 1966/67. godine. Do sada je školi poklanjao računare,uređaje i ostalu opremu za elektroniku.
– Nisam darodavac niti donator, već samo prijatelj škole i u mogućnosti sam da pomognem unapređenju nastave. Mnogi ne shvataju da jedno društvo može napredovati samo uz stručne ljude, a škola je baza u kojoj se stručnost stiče. Deca uče šta je bit, bajt, vat, a ne znaju šta to znači. Učenici mogu savladati znanje jedino ako imaju mogućnosti da ga, kroz školovanje, primene u praksi. Školski sistem bi to trebalo da obezbedi. Ako ćemo u korak sa Evropom, moramo imati stručan kadar i spremiti generacije koje dolaze – istakao je prilikom predaje poklona Dragan Najdanović. Direktor škole Aca Božić kaže da je malo onih koji su spremni da budu donatori kao što je gospodin Najdanović.
– Dugo nam obezbeđuje opremu do koje je veoma teško doći. To je značajno jer bi učenici od prvih dana trebalo da se opredeljuju prema strukama. Ovaj poklon se savršeno uklapa sa donacijom EU i rekonstrukcijom škole koja je u toku. Formiraćemo tri laboratorije za novi profil mehatroničar ali i za sva ostala zanimanja elektro i mašinske struke. Kada sve bude završeno, naši učenici će 1. septembra imati odlične uslove za učenje i rad, među najboljima u Srbiji – rekao je Aca Božić, direktor škole. Pre pet godina Dragan Najdanović Tehničkoj školi je poklonio mali industrijski računar koji su tadašnji maturanti ove škole, uz pomoć Dragana Antića, profesora grupe elektro predmeta, upotrebili za automatizaciju školskog zvona.
– Ovaj poslednji poklon, kao i prethodni, biće upotrebljen u nastavi, u laboratorijskim vežbama za predmet „računari u sistemima upravljanja“. Naši učenici imaju sreće da mogu da primene svoje znanje u praksi uz pomoć ovakvih poklona, koji dolaze iz visokorazvijenih zemalja, članica Evropske unije – rekao je profesor Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari