Bjanka Andresku: Kanadska princeza 1Foto: Fonet AP

Prošle godine je to učinila Naomi Osaka, a u subotnjem finalu US opena, na opšte iznenađenje publike u Njujorku, isto je ponovila Bjanka Andresku.

Gotovo anonimna, simpatična tinejdžerka iz Tornhila pobedila je Serenu Vilijams u finalu poslednjeg grend slema u sezoni i tako postala, ne samo prva kanadska teniserka, već i jedina do sada, igračica rođena u 21. veku koja je podigla jedna od četiri najvrednija pehara.

Andresku je za sat i 40 minuta preslišala verovatno najbolju teniserku svih vremena – 6:3, 7:5 i kao Osaka u prethodnom finalu, morala je da se izvini pomalo netolerantnoj publici koja je bila sigurna da Serena Vilijams neće doživeti gotovo identično razočarenje.

I na osnovu samog prezimena jasno je da je nova teniska senzacija poreklom iz Rumunije. Naime, njeni roditelji, nakon završenih fakulteta u Brašovu i Krajovi dobili su ponude da karijere inžinjera započnu u Kanadi. Bjanka se 2000. i rodila u državi Ontario, međutim posle samo par godina života u Kanadi, porodica se vratila u Rumuniju. Bjanka je sa sedam godina počela da trenira tenis u Piteštiju kod Gabrijele Hristač.

Njena porodica se nije dugo zadržala u Rumuniji, tako da je mala Andresku sa svega 11 godina postala deo teniskog programa nacionalnog saveza Kanade. NJen teniski razvoj bio je vrlo postepen: prosečne građe, korpulentna i jakih nogu, Bjanka nije spadala u grupu devojčica „rođenih“ za igru sa lopticom i reketom. Uspon joj je usporen i zbog povrede.

U generaciji je sa našom Olgom Danilović, od koje je, ne tako davno, izgubila na jednom daleko manjem turniru. Tokom dodele pehara, podsetila je publiku da je ne povezuju isključivo sa njenim državljanstvom, već i zemljom iz koje je poreklom.

Simona Halep, najbolja rumunska teniserka i aktuelna šampionka Vimbldona, jedan joj je od idola, zajedno sa Kim Klajsters i sestrama Vilijams. Srednje ime Vanesa dobila je po glumici Vanesi Vilijams. Inače, u Kanadi je odrasla pored dve bake koje su iz Rumunije došle kako bi je čuvale dok su roditelji bili na poslu.

Zahvaljujući njima dvema naučila je tečno rumunski. Bjanka praktikuje meditaciju od svoje dvanaeste godine i smatra da joj to mentalno izuzetno pomaže kako bi što bolje i rasterećenije prihvatala uspone i padove u karijeri, kao i činjenicu da je zbog prirode tenisa prečesto usamljena, odvojena od prijatelja i familije. Do subotnjeg osvajanja US opena nikada ranije nije uspevala da prođe drugo kolo na nekom grend slemu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari