Bjelica (UNS): Novinari na lokalu su ugroženiji, statistika napada treba da postoji 1Foto: Fonet/ Milica Vučković

Članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara ispred Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragana Bjelica ocenila je danas da su novinari na lokalu ugroženiji i da je važno da statistika napada na novinare postoji.

„Novinari u lokalnim medijima su izloženiji pritiscima i pretnjama, i oni se i trude da prijavljuju sve što im se dogadja. Moj je utisak da je sada mnogo teže raditi u lokalnim medijima nego devedesetih godina, da su to redakcije koje su usitnjenije, da tako kažem, manji je broj uposlenika, više je posla, u ekonomskom smislu su ranjiviji“, navela je ona.

Kako se navodi na sajtu UNS-a, Bjelica je rekla da je važno prijavljivati slučajeve pretnji i napada.

„Imali smo to kada su bili protesti povodom uvođenja mera zbog pandemije virusa korone u Beogradu, kada su novinare napadali i policija i učesnici u tim protestima, da su novinari odgovarali sa ‘jao, to mi je deo posla’, našli se u kolim hitne pomoći razbijene glave, ruke, to je deo njihovog posla. Znam da to nikada neće biti rešeno, postoji taj uvreženi stav i za to su odgovorne institucije“, rekla je Bjelica.

Ona je kazala da se desio slučaj da je „kolegi s ledja razbijena glava, postignut je sporazum i taj čovek je proveo godinu dana u kućnom pritvoru“ i dodala je da se „to ne čini kao adekvatna kazna“ ali da je takva sudska praksa.

„Na nama je da se borimo za sistemski strožije kazne i za to da novinari i medijski radnici nisu dužni da trpe bilo kakvo odgurivanje, gadjanje flašama, polivanje vodom, i slično“, rekla je Dragana Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari