Završne reči u suđenju Bjelogrliću: Advokati traže oslobađajuću presudu, tvrde da je manipulisano dokazima 1Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je održano izricanje završnih reči u postupku koji se vodi protiv glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića. On je optužen za nasilničko ponašanje prema reditelju Predragu Gagi Antonijeviću 23. avgusta 2021. godine u niškom hotelu „Ambasador“.

Bjelogrlićevi advokati su zatražili oslobađajuću presudu za tuču koja se dogodila tokom „Filmskih susreta“ u Nišu i još jednom ukazali da je dokaznim materijalom, u vidu snimaka sa nadzornih kamera hotela, manipulisano i da su snimci u koje je sud imao uvid montirani.

Na suđenju nije bio prisutan Predrag Antonijević, pa je njegov advokat saopštio da oštećeni zahteva ukupno 900 hiljada dinara novčane naknade, od toga 300 hiljada za pretrpljeni strah, 300 hiljada za nanete fizičke povrede i još 300 hiljada dinara za povredu ugleda i časti.

Na prethodnim ročištima je bilo sporno da li je Bjelogrlić prvi udarac zadao otvorenom ili zatvorenom šakom, a Antonijevićev advokat je rekao da je medicinsko veštačenje pokazalo kako povreda koju je zadobio oštećeni može da nastane i od „pesnice“ i od „šamara.“

Tužilac prisutan na suđenju je naveo da je tužilaštvo dokazalo da je Bjelogrlić počinio krivično delo nasilničko ponašanje.
On je dodao i da je Bjelogrlić izazvao tuču, teško poremetio javni red i mir i ugrozio spokojstvo građana.

Kako je naveo, ovo je sve dokazano video snimcima sa nadzornih kamera hotela i svedočenjem onih koji su bili prisutni u hotelu „Ambasador“ kad se tuča dogodila.
Svedoci su naveli da su bili uznemireni, mnogi od njih su rekli da su osetili šok i strah, što ukazuje na to da je Bjelogrlić svojim postupcima sporne večeri narušio spokojstvo i samim tim javni red i mir.

Zaključio je da je realna kazna za ovakvo krivično delo šest meseci zatvora.

Branilac Dragana Bjelogrlića, advokat Goran Draganić, je na današnjem suđenju u svojoj završnoj reči istakao da je krivični postupak bio izuzetno otežan zbog „medijske hajke“ koja je pokrenuta protiv Bjelogrlića nakon događaja u hotelu „Ambasador“ od avgusta 2021. godine.

Kako je naveo, o Bjelogrliću su u medijima i tabloidima bliskim vlasti iznošene „najgrublje neistine.“

On je izneo tvrdnju da su se u postupak protiv Bjelogrlića indirektno umešali i najviši organi izvršne vlasti u Srbiji, koji su prekršili pretpostavku nevinosti i Bjelogrlića unapred proglasili nasilnikom.

Draganić je obrazložio da Bjelogrlić nije počinio krivično delo nasilničko ponašanje jer, kako je rekao, nije došlo do značajnijeg ugrožavanja spokojstva građana prisutnih te večeri u hotelu, niti je došlo do narušavanja javnog reda i mira.
Samim tim, dva obavezna zakonska uslova za postojanje nasilničkog ponašanja nisu bila ispunjena.

„Saslušanjem i čitanjem izjava svih svedoka nesumnjivo je utvrđeno da niko od prisutnih nije bio uplašen da će se njemu nešto desiti, niti je bilo kome pretila opasnost. Svedoci se nisu osećali ugroženo u smislu sopstvene bezbednosti. Niko nije napustio koktel nakon fizičkog kontakta, a prisutni su nastavili da piju i razgovaraju uobičajeno. Ništa nije razbijeno, niti uništeno“, rekao je Draganić.

Na kraju svog izlaganja, advokat Draganić je zatražio od suda da donese oslobađajuću presudu.

Drugi Bjelogrlićev branilac, Jugoslav Tintor, je ponovo ukazao na to da su snimci sa nadzornih kamera montirani i da u video materijalu nedostaju ključni momenti od sporne večeri.
Ukazao je i na to da od ukupno šest kamera koje su snimile tuču Bjelogrlića i Antonijevića, sudu nije dostavljena jedna — kamera broj četiri.

„Snimak sa kamere broj četiri uopšte nije dostavljen sudu, dok je drugim snimcima manipulisano i nedostaju neki ključni trenuci“, rekao je Tintor.

On je naveo da bi snimak sa kamere broj četiri pokazao da je Bjelogrlić prvi udarac zadao otvorenom šakom, a ne pesnicom kako je tvrdio Antonijević i neki svedoci.

Kako je rekao Tintor, Antonijević bi na ovaj način bio uhvaćen u laži.

Dodao je i da su isečeni momenti sa snimka u kojima se vidi interakcija između okrivljenog i oštećenog, u kojoj je Antonijević isprovocirao Bjelogrlića.

Dragan Bjelogrlić je u završnoj reči izjavio da postupak traje tri godine i dva meseca, a da je već drugog dana počela neviđena medijska hajka na njega, i od strane najviših zvaničnika ove zemlje, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića.

Naveo je i da je to pokušaj diskreditacije njega kao ličnosti i njegovog društvenog angažmana.

Rekao je da u suprotnoj situaciji ovog postupka ne bi ni bilo.

„Iako od početka znam, kao što i svi u ovoj sudnici, a verovatno i u celoj Srbiji od početka znaju, da je kojim slučajem bilo obrnuto, i da je Antonijević uradio meni isto ono što sam ja njemu uradio te noći u Nišu, ovakav sudski postupak se nikad ne bi desio. (Pitanje je da li bi bilo i prekršajnog postupka)“, rekao je Bjelogrlić.

Izricanje presude zakazano je za 25. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari