Bjelogrlićev advokat: Snimci sukoba kompromitovani 1foto Miroslav Dragojević Danas

Odbrana Dragana Bjelogrlića je danas u Prvom osnovnom sudu, na prvom ročištu glavnog pretresa, u potpunosti osporila optužni akt kojim se glumac i reditelj tereti za krivično delo nasilničkog ponašanja, zbog incidenta koji se prošlog leta dogodio u Nišu, kada je u restoranu hotela Ambasador nekoliko puta udario režisera Predraga Gagu Antonijevića.

Iako je očekivano za danas, svedočenje Dragana Bjelogrlića o okolnostima sukoba odloženo je za nastavak pretresa, ali se on izjasnio o optužbama na svoj račun ne prihvatajući krivicu.

Advokat odbrane Goran Draganić naglasio je da je prvobitni optužni akt baziran na netačnim i kontradiktornim, čak suprotnim izjavama Antonijevića, koje su potom preuzeli tabloidi koji su poveli prljavu kampanju i izvršili svojevrstan uticaj na Osnovno javno tužilaštvo koje se “nije odvažilo da donese ispravnu odluku”.

On je najpre naglasio da nikako ne može da bude u pitanju krivično delo nasilničkog ponašanja, već da eventualno obojica mogu da odgovaraju za prekršaj, s obzirom da nedostaju dva bitna elementa takve kvalifikacije. Najpre, takav akt bi doveo do narušavanja elementarnog spokojstva prisutnih građana, a zatim i teže povredio javni red i mir, što nije bio slučaj u fizičkom obračunu dvojice kolega.

Draganić je i napomenuo da je koktel koji se održavao u hotelu Ambasador bio zatvoren i namenjen isključivo članovima ekipe filma Nečista krv, pa se postavlja pitanje šta je Antonijević uopšte tražio tu.
Odbrana je od suda zahtevala i da se nabave kompletni snimci sigurnosnih kamera hotela, na kojima je incident zabeležen, i da se taj materijal pažljivo pregleda na sudu, kao i da se pribavi snimak sigurnosne kamere 4, pozicionirane iznad šanka hotela, koja bi najbolje pokazala da li je i kakvih udaraca bilo.

– Snimci sukoba su kompromitovani, od mnoštva materijala napravljen je samo jedan snimak, koji je već isti dan kružio internetom, ali je izostavljen onaj deo u kome “oštećeni” napada, čak i udara optuženog Bjelogrlića, pa zato kažem da bi i jedan i drugi mogli da odgovaraju samo za prekršaj, rekao je Draganić i dodao da sa snimka jedne kamere fali deo od 50 minuta gde ispred hotela u blizini jedan drugog stoje Bjelogrlić i Antonijević, te da je “čudno” kako to nije zainteresovalo tužilaštvo.

On nastavlja da su snimci prerađeni, skraćeni i prikazivani parcijalno sa ciljem. A da je samo jedan deo snimka puštan tendenciozno uz lažne izjave Antonijevića, da je napadnut “mučki i sa leđa”, uz čak emitovanje specijalne emisije na tu temu.

– Sutradan su tabloidi osvanuli sa netačnim i uvredljivim naslovima, “Pijani Bjelogrlić u alkoholisanom stanju mučki s leđa napao…” i slično. Na sve to se nadovezuju političke izjave najviših funkcionera. U takvoj atmosferi dok još nije pokrenut krivični postupak, tek na osnovu pisanja tabloida Bjelogrlić je priveden i određen mu je pritvor od 48 sati, a noć je proveo u zatvoru. Da nije bilo tog uticaja, obojica bi odgovarala po prekršajnoj odgovornosti. Takvo mešanje politike u rad sudova je nedopustivo. Umesto tuče dobili smo politički slučaj, i napad na državni projekat dara iz Jasenovca, rekao je Draganić sudu i zatražio da senjegovom klijentu “sudi kao građaninu a ne kao Draganu Bjelogrliću”.

Draganić je istovremeno od suda zatražio i da se prostudira više od 60 naslovnica tabloida posvećenih glumcu, što je druga strana odbila. Obe strane su na ročištu zatražile ispitivanje svedoka i podnele spiskove osoba za svedočenje, dok je odbrana odbila da kao dokazni materijal prihvati fotografije nastale iz već pominjanih snimaka.

Podsetimo, prema pisanju medija, Bjelogrlić i Antonijević su odranije bili u sukobu, a obojica su večeri kada se incident dogodio, bili gosti hotela Ambasador zbog održavanja niškog festivala „Filmski susreti“, koji je, samo dan ranije, otvoren filmom Toma, dok je nekoliko časova pre tuče prikazana premijera filma Nečista krv – greh predaka, oba u Bjelogrlićevoj režiji.

Današnje ročište je prekinuto a sledeće je zakazano za 11. jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari