Proteklog vikenda je u Bijelom Polju održan osmi Internacionalni festival tamburaških orkestara na kojem je za tri večeri nastupilo 17 ansambala iz osam država i troje vokalnih solista. Nastupili su tamburaški orkestri iz Turske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i Mađarske i vokalni solisti Merima Njegomir, Zoran Kalezić i Bahrija Hadžialić.

Pokrovitelj Festivala je Opština Bijelo Polje, organizator Centar za kulturu, a medijski sponsor RTV Crne Gore. Gradonačelnik Tarzan Milošević kaže da je zadovoljan što je u toku tri večeri nastupilo toliko dobrih ansambala.

– Zahvaljujem se muzičarima koji su uljepšali tri bjelopoljske večeri i na sjajan način prezentovali svoje znanje, a građani Bijelog Polja, kao i obično, bili dobri domaćini. Siguran sam da je opredjeljenje Festivala od izuzetnog značaja i za Bijelo Polje i za Crnu Goru, kaže Milošević.

Tokom trajanja ove manifestacije Bijelo Polje je bilo interesantna destinacija, pa su u zvucima tambure uživali i crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović, ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović i ministar policije Ivan Brajović. U prvom redu do bine zadnje večeri bila je i ambasadorka Turske u Crnoj Gori Birgen Kešoglu. Dopao joj je, kaže, Festival i ako bude u prilici doći će i dogodine.

– Festival me oduševio. Imali smo priliku da se uvjerimo u zajedničke vrijednosti. Pogotovo me oduševilo što je turska muzika slična ovome što sam čula na ovom Festivalu. Naša grupa koja je nastupila na ovoj manifestaciji otpjevala je tri pjesme koje su popularne i u Turskoj i u Crnoj Gori. Mi imamo zajedničke stare pjesme sevdalinke, što znači da smo imali priliku da čujemo pjesme koje nama nijesu strane, kaže Kešoglu.

Inače, ovaj Festival je ustanovljen 2003. godine i od tada pa do sada na ovoj manifestaciji nastupilo 127 ansambala i oko 1.300 učesnika iz skoro svih država gdje se tambura baštini kao tradicionalni instrument. Učešće na ovom Festivalu, postalo je mjera prestiža u ovom muzičkom žanru. Potvrda tome su brojne pohvale i priznanja koji stižu od učesnika i institucija kulture i turizma. Nacionalna turistička organizacija proglasila je ovaj Festival za najuspješniju kulturnu manifestaciju u 2006. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari