Bjelopoljsko pozorište sa predstavom „Praznina“, koju je po tekstu Slobodana Tomovića režirao Slobodan Marunović, pobjednik je 44. Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju. Drugu nagradu dobila je predstava „Servantes i Dolčinea“ pozorišta iz Ulcinja za koju je tekst napisala Fljutra Mustafa, a režiju potpisuje Munib Abazović. Treća nagrada pripala je predstavi „Novelica od ljubavi“ po tekstu Stevana Koprivice u režiji Petra Pejakovića, a u izvođenju škole glume Centra za kulturu „Nikola Đurković“ iz Kotora.


Nagrada za najbolju režiju pripala je Slobodanu Marunoviću, dok je prema mišljenju žirija najbolju žensku ulogu ostvarila Sara Božović. Za najbolju mušku ulogu priznanje je pripalo Luki Šefćet iz Ulcinja. Najbolju žensku epizodu odigrala je Ivana Đurđić iz Podgorice, a mušku Bjelopoljac Vlado Tomović. Tradicionalna nagrada za glumačku bravuru „Fuad Zaimović-Strela“ dodijeljena je Bjelopoljki Eni Numanović, dok je za najbolji scenski govor nagrađena Jovana Živković iz Kolašina.

Najbolji mladi glumac FDA je Kotoranin Miloš Kašćelan, dok je naj bolju scenografiju imala predstava „Farmagonija“ kolašinskog pozorišta. Predstavi „Posljednji napad“ u izvođenju KCC Akord iz Nikšića i Centra za kulturu iz Danilovgrada pripala je nagrada za kolektivnu igru, dok su najbolje kostime nosili glumci u predstavi „Servantes i Dolčinela“.

– Pozorište je najprolaznija od svih umjetnosti. Ono postoji samo dok je glumac na sceni. Onog momenta kad se spuste zavjese i pogase se svjetla, nestaje i teatar. Pa kako onda ostaviti trag u prolaznosti pitanje je koje već dvije i po hiljade godina muči sve one koji su se uhvatili u koštac sa teatrom, tako prolaznima, pa valjda tako i neodoljiv. Veoma je teško nadmudriti prolaznost najporazniju kategoriju ljudskog trajanja. O tome svjedoče brojni glumci koji već odavno ne igraju, a o čijim ulogama se priča i danas. Svjedoče i oni drugi koji su se odavno preselili u neko nebesko pozorište u kojem sa autorima drama raspravljaju u ulogama koje su tumačili. U krajnjem, svjedoči i ovaj festival koji gotovo pet decenija otima od zaborava drame, uloge i glumce i koji, što je još važnije, stvara publiku za neke sljedeće događaje koji će se, siguran sam, još dugo igrati na bjelopoljskoj sceni, kazao je direktor Centra za kulturu Izet Erović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari