Blačani biraju ko će da im peva - Haris, Breskvica, Karleuša, Desingerica, MC Stojan... 1foto Zoran Mišić

Tradicionalna manifestacija „Dani šljive“ koja se održava 22. godinu zaredom u Blacu krajem avgusta, pored privredno-turističkog značaja za tu opštinu, poznata je i po tome da svake godine okuplja pevače i grupe iz Srbije i okruženja. Ko će ove godine nastupati u muzičkom delu odlučuju građani koji mogu glasati za svog favorita na zvaničnom sajtu opštine. Oni su i prošle godine mogli da glasaju.

Organizatori su predložili 19 izvođača zabavne i narodne muzike za koje se može glasati, a među njima su najpoznatija muzička imena iz Srbije i okruženja, od Harisa Džinovića, Miroslava Ilića, Snežane Đurišić, Ljube Aličića, Zorice Brunclik i Kemiša, do Nataše Bekvalac, Slobodana Veljkovića – Cobija, Marka Stojkovića – MC Stojana, a tu su i poznate rok grupe Riblja Čorba, Galija i Kerber, pišu Južne vesti.

Na “Danima šljiva” u Blacu nastupale su mnoge megazvezde balkanske muzike, veliko je interesovanje javnosti ko bi mogao biti sledeći. Mislimo da je opština Blace ispunila skoro sva očekivanja publike u ovom delu manifestacije, pa pozivamo građane da putem ankete odaberu koji je to izvođač kog bi hteli da vide tokom manifestacije koja sledi 2024. godine. Svako ko želi, sa registrovanim mejlom može da da glas za svog favorita – kažu u Organizacionom odboru manifestacije.

Inače, uporedo sa cenom šljive koja je iz godine u godinu sve manja i manja, izdvajanja za ovu manifestaciju su sve veća, pa je iz budžeta građana prošle godine plaćeno oko 7 miliona dinara, a “Dani šljive” su pre godinu dana otvoreni koncertom Lepe Brene koji je plaćen oko 3 miliona dinara.

Tokom prošlogodišnje manifestacije Blačane su zabavljali i Peđa Jovanović za koga je izdvojeno 1,2 miliona, kao i Sanja Vućić čiji je koncert plaćen 840.000 dinara.

Opština Blace je jedna od najvećih po proizvodnji šljive u čitavoj Srbiji sa oko 2, 5 miliona stabala ovog voća na svojoj teritoriji.

Srbija je treća u svetu, a Blace prvo u Srbiji po proizvodnji šljive pa je, kako kažu nadležni, osnovni cilj lokalne samouprave i ove manfestacije da promoviše šljivu i što više mladih ljudi zadrži na selu, da ih osnaže i pomognu u nameri da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a pre svega voćarstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari