Fudbalski savez Srbije moraće da plati 80.000 evra u kasu Evropske kuće fudbala kao i da mlada reprezentacija jedan meč igra bez prisustva navijača, glasi presuda Kontrolne i disciplinske komisije UEFA za incidente koji su se 16. oktobra desili u Kruševcu nakon utakmice „orlića“ i Engleske u barašu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković istakao je po izricanju kazne da je, imajući u vidu predložene sankcije, Srbija dobro prošla.

– Ovaj slučaj pratila je velika medijska hajka, ali UEFA nije podlegla uticaju. Incident i izrečene mere predstavljaju poslednje upozorenje svima nama koji radimo u srpskom fudbalu, trenerima, igračima i navijačima, jer smo još uvek pod posebnom pažnjom UEFA. Naredna najmanja greška može uticati na izricanje najrigoroznijih kazni – navodi se u Lakovićevom saopštenju.

Osim kazne za reprezentaciju, izrečene su i pojedinačne sankcije za aktere incidenta. Kondicioni trener Andreja Milutinović i pomoćni trener „orlića“ Predrag Katić kažnjeni su sa po dve godina zabrane obavljanja svih aktivnosti u fudbalu, s tim da je Milutinoviću druga godina uslovna, a Katiću poslednjih šest meseci. Igrač Goran Čaušić suspendovan je na četiri utakmice pod okriljem UEFA za bilo koju nacionalnu selekciju, Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić sa po tri meča, a Nikola Ninković sa dva meča suspenzije. Kod Engleza, Stiven Koker dobio je dve utakmice suspenzije, a Tomas Ins jedan meč neigranja.

Rio Ferdinand: UEFA ne shvata ozbiljno rasizam

– UEFA mora da se šali, ne shvata rasizam ozbiljno. Kazne nisu adekvatne. UEFA nema nikakav uticaj na fudbalske saveze, klubove, navijače i igrače. Potrebne su oštrije kazne – žustro je protestvovao na svom Tviter profilu Rio Ferdinad, prvotimac Mančester junajteda i donedavni engleski reprezentativac povodom odluke da Srbija mora da plati 80.000 evra i jedan meč da igra bez prisustva navijača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari