Večita "bolest" - strah od tašte 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ pisao je o „večitoj bolesti“ – strahu od tašte.

Naime, Mali žurnal pisao je o tome da strah od tašte nije samo priča iz šaljivog časopisa – pojedina plemena ovaj strah prenose poput tradicije, s kolena na koleno.

Večita "bolest" - strah od tašte 2
Foto: Screenshot: Digitalna.nb.rs

Jedno od takvih je pleme Navaho.

„Bračni supruzi pa i oni najveći kako E Dajario donosi laćaju se svih mogućih sredstava samo da se ne sukobe sa materom svoje žene“, piše autor.

Ukoliko bi se, nekom „nesrećniku“, sukob i desio, čitavo pleme bi se pobunilo i kaznilo ga strogim višednevnim postom koji služi tome da „umiri gnev velike duše“.

Nije bilo čudno videti ni moćnog čoveka kako žuri da se sakrije, samo zato što je ugledao taštu, ali, kako kaže autor, toga već ima i kod nas.

A da tašte ne predstavljaju strah i trepet samo u plemenu Navaho, pokazuju i Seminoli sa Floride. Zetu je najstrože zabranjeno da taštu pogleda u oči, te i da s njom razgovara.

„Ako se njih dvoje slučajno jedno u blizini drugog nađu, to oni jedno drugom okreću leđa, a ako se desi slučaj da jedno drugom moraju nešto saopštiti to onda uvek biva preko neke treće osobe“, navedeno je u tekstu.

Kod Indijanaca koji žive na obali Maknezija, zet nikada pred ljudima ne sme izgovoriti ime svoje tašte.

Ako bi se, ponovo nekom „nesrećniku“, omaklo, on bi se bacao na zemlju i vikao: „Ja sam sagrešio!“ – jer ako to ne uradi – „teško njemu u njegovoj koži“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari