Blagotić: Nisam govorio o švajcarskoj kompaniji 1Foto: Stefana Savić

Kada sam pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića da policija izvrši kontrolu poslovanja srpske Agencije „Adecco“ i kompanije „Dobergrad“, koje, prema nezvaničnim informacijama, „već godinama dobijaju isplative poslove u javnom sektoru Srbije“, a iza kojih navodno stoji brat predsednika Srbije Andrej Vučić nisam mislio na kompaniju „Adecco“ čije je sedište u Cirihu.

To kaže Nebojša Blagotić, prevremeno penzionisani inspektor privrednog kriminala Policijske uprave Niš. NJega direktor policije Vladimir Rebić i Žalbena komisija Vlade ne vraćaju na posao uprkos trima presudama Upravnog suda kojima je utvrđeno da je penzionisanje nezakonito.

– Zašto bih pozivao srpskog ministra policije da proverava poslovanje kompanije sa sedištem u Švajcarskoj i ukoliko nema spornu delatnost u Srbiji? Imam dugo iskustvo u borbi protiv privrednog kriminala, i sretao sam se sa firmama koje su fiktivno registrovane u inostranstvu, a delatnost obavljaju u Srbiji, ali ta okolnost ne znači da sam ovoga puta „mislio“ na „Adecco“ sa sedištem u Cirihu. Stoga, za sada, nije sasvim jasno zašto se jedna stoprocentno švajcarska kompanija oseća prozvanom – kaže Blagotić za Danas.

Blagotić je na ovaj način reagovao na demanti kompanije „Adecco“, koja se nalazi u vlasništvu švajcarske grupe Adecco S. A., a bavi se „pružanjem konsultantskih usluga iz oblasti ljudskih resursa i posredovanjem u zapošljavanju“, na njegovu prekjučerašnju izjavu Danasu.

On je tada pozvao ministra Stefanovića da policija proveri da li srpska agencija „Adecco“ i kompanija „Dobergrad“, koje prema nezvaničnim informacijama, „već godinama dobijaju isplative poslove u javnom sektoru Srbije“, a iza kojih navodno stoji Andrej Vučić, na taj način stiču i protivpravnu korist.

Ova kompanija je kategorički negirala da navodno godinama dobija poslove u javnom sektoru Srbije, uz tvrdnju da je njeno poslovanje „fokusirano na rad sa međunarodnim kompanijama, a ne sa državnim preduzećima“.

Navodeći da „zbog duge tradicije pružanja kvalitetnih usluga širom sveta“ predstavlja „najčešći izbor“ upravo međunarodnih firmi, precizirala je da posluje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, gde su sedišta njenih filijala, i da godišnje pronalazi posao za 4.000 građana Srbije.

Blagotić je naprasno penzionisan posle 27 godina rada kako bi, po sopstvenoj oceni, dva delikatna slučaja na kojima je radio bila „upropašćena“, a osumnjičeni izbegli procesuiranje.

On je kazao novinarima da ga je prevremena penzija „stigla“ kada je, radeći na tim slučajevima, „došao do ljudi koji važe za kumove i prijatelje Aleksandra Vučića“, od kojih je jedan iz oblasti osiguranja, dok su drugi vlasnici medijskih kuća „koje Vučić obilato koristi za svoju i partijsku propagandu“.

Krivične prijave

Blagotić je prošle srede o slučaju svog nezakonitog penzionisanja obavestio „predstavnike međunarodnih institucija koje se bave vladavinom prava“, sa kojima se sastao. U toku ove sedmice je, takođe, Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivične prijave protiv bivšeg i sadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića i Vladimira Rebića, kao i predsednika Žalbene komisije vlade Veselina Lekića, zbog sumnje da su prilikom njegovog penzionisanja zloupotrebili službeni položaj. Krivičnu prijavu je dostavio i međunarodnim institucijama koje se bave vladavinom prava jer „postoji mogućnost da neko utiče na tužilaštvo koje će postupati po njoj“, kao i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari